Nederlandse Politiebond


ABP VERHOOGT TIJDELIJK PENSIOENPREMIE

Op dinsdag 31 maart heeft het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) bij De Nederlandsche Bank een plan ingediend om zijn dekkingsgraad binnen vijf jaar weer op het wettelijk vereiste minmimumniveau van minstens 105 procent te brengen. De meest in het oog springende maatregelen in het herstelplan van het ABP zijn een tijdelijke verhoging van de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen en een lichte verlaging van het beleggingsrisico. In het huidige herstelplan is geen korting op pensioenrechten voorzien.

Op de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen komt een tijdelijke opslag, die werknemers en werkgevers gezamenlijk moeten betalen. Per 1 juli 2009 gaat de premie met 1 procent omhoog en vanaf
1 januari 2010 met nog eens 2 procent. Als het herstel sneller verloopt dan het plan aangeeft, kan de tijdelijke opslag gaandeweg worden verlaagd.

Voorlopig geen indexatie
Zolang ABP verkeert in een situatie van dekkingstekort kunnen de pensioenen niet worden aangepast aan de loonontwikkeling. Dit heeft gevolgen voor de uitkeringen aan gepensioneerden, maar ook voor de opgebouwde pensioenaanspraken van werknemers en ex-deelnemers.

Risicoprofiel beleggingsplan
In het beleggingsplan voor 2009 en de jaren daarna is het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille licht aangepast, waardoor de kans op een daling van de dekkingsgraad wordt verkleind.

Ook zonder wijzigingen in het premie-, indexatie- en beleggingsbeleid zou het fonds in vijf jaar kunnen herstellen van het dekkingstekort. Het ABP bestuur vindt het echter niet verantwoord, mede gezien de grote beweeglijkheid van de dekkingsgraad sinds eind vorig jaar, om langer te wachten en wil de gehele herstelperiode gebruiken om de financiële positie van het fonds te versterken. Zodoende wordt de kans dat de dekkingsgraad binnen vijf jaar boven de 105 procent uitkomt vergroot en de noodzaak voor het treffen van tussentijdse aanvullende maatregelen verkleind. Daarom worden dit jaar al concrete maatregelen getroffen.

Negatief advies werkgever
De overheid heeft als werkgever in het bestuur van pensioenfonds ABP negatief geadviseerd over verhoging van de premies voor ambtenaren en onderwijspersoneel. Dat heeft minister Bos van Financiën dinsdag in de Tweede Kamer gemeld in reactie op vragen van GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap.

Volgens Bos zijn premieverhogingen niet nodig nu de pensioenfondsen van het kabinet vijf jaar de tijd krijgen voor hun herstelplan. Het is volgens hem voldoende als bij het ABP de pensioenen worden bevroren door niet te indexeren, waardoor niet gecorrigeerd wordt voor inflatie. Hij onderstreepte dat de voorgestelde premieverhogingen kunnen leiden tot een tegenvaller van maximaal 600 miljoen euro voor de overheid. Daarnaast hebben ze volgens de minister een negatief effect op de koopkracht van ambtenaren en leraren.

Positief advies vakbonden
In tegenstelling tot het kabinet hebben de vakbonden wel ingestemd met een extra bijdrage van ambtenaren en leraren om de pensioenuitkeringen zeker te stellen. Woordvoerder Xander den Uyl: 'De tijdelijke premieverhogingen bieden niet alleen meer zekerheid, maar zorgen er ook voor dat de buffers van ABP sneller op orde kunnen zijn en er sneller weer kan worden geïndexeerd.' Dat is volgens Den Uyl nodig om de achterstand in koopkracht van de pensioenen niet te groot te laten worden.

Jaarlijkse evaluatie
Het ABP-bestuur zal de ontwikkeling van de financiële positie uiteraard nauwgezet volgen. Als het ABP sneller dan voorzien herstelt van het dekkingstekort, zal het bestuur jaarlijks bezien of er ruimte is om de pensioenen meer te laten groeien dan de indexatiestaffel aangeeft. Verloopt het herstel trager dan het herstelplan aangeeft, dan zal het bestuur additionele maatregelen moeten treffen. Daarbij valt te denken aan een verdere verhoging van de tijdelijke premieopslag en/of een korting op de pensioenaanspraken. Het ABP-bestuur heeft toegezegd alles te doen wat in zijn vermogen ligt om dat laatste te voorkomen.

Gepubliceerd op 31 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.