Gemeente Vlaardingen


Lokale aanpak recessie

31 maart 2009

De recessie is ook in Vlaardingen voelbaar: tegenwind voor bedrijven, dalende werkgelegenheid en een vastlopende woningmarkt. De gemeente kan een economische neergang niet zelf ombuigen. Maar er zijn zeker maatregelen mogelijk. De gemeenteraad vergadert 2 april over de lokale aanpak van de economische recessie.

Als gemeente is het onze taak om met andere partijen zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de negatieve effecten van de economische recessie op Vlaardingen zo goed mogelijk tegen te gaan. Onze zorg geldt in de eerste plaats de inwoners van Vlaardingen. Daarnaast moeten we voorkomen de gemeentelijke begroting door een combinatie van verhoging van uitgaven en verlaging van inkomsten voor jaren uit het lood geslagen wordt.

In de gemeenteraad wordt 2 april een pakket van maatregelen besproken. Dit pakket is opgesteld na gesprekken en brainstormsessies met betrokkenen en deskundigen binnen en buiten de gemeente. Maar ook het beleid van de grote steden voor de aanpak van de recessie en het kabinetsbeleid is zoveel mogelijk meegenomen. De maatregelen zijn voornamelijk gericht op investeren, versnellen en versoepelen. Het zijn niet alleen maatregelen die de gemeente aangaan maar waarbij ook de inzet van Vlaardingse partners uit onder meer het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven, onderwijs- en welzijnsinstellingen en woningbouwcorporaties nodig is.

Er is doorlopend overleg met de stadsregio Rotterdam en met de omliggende gemeenten over een vruchtbare (lokale) aanpak van de recessie. Daarnaast wordt gekeken naar subsidiemogelijkheden op zowel regionaal, provinciaal als Europees niveau.

Na de raadsbehandeling volgt 3 april overleg met belangrijke partners van de gemeente. Waar nodig worden de maatregelen aangevuld en bijgesteld en vervolgens zo snel mogelijk in gang gezet. Voor een aantal maatregelen zijn raadsbesluiten nodig.