Mogelijkheden voor lokaal milieubeleid - groter dan landelijk?

31/03/2009 16:56

PvdA Landelijke Werkgroep Milieu en Energie

Grote mogelijkheden voor lokaal milieu- en energiebeleid.

Met de experimentele werkgroep "Environmental improvement through urban energy management" stelde de OESO (OECD) ruim 10 jaar geleden vast dat de gezamenlijke invloed van lokale overheden groter is dan die van de landelijke regeringen.

Daarom heeft de Lokale werkgroep Milieu en Energie (LME) van de PvdA concrete bouwstenen geleverd voor de lokale verkiezingsprogramma's voor de raadsverkiezingen van 2010. Het als bijlage meegstuurde stuk circuleert inmiddels binnen de PvdA en ook al in andere partijen.


- Betere ruimtelijke ordening levert een groenere stad op met minder verkeersbelasting, een beter microklimaat, grotere ecologische waarde en een lager energiegebruik. Een integrale aanpak kan zelfs besparingen opleveren.


- Stedelijk groen kan een zowel een grotere gebruikswaarde als grotere ecologische waarde krijgen bij lagere onderhoudskosten door consequent bepaalde inrichtingsprincipes te hanteren.


- Verkeersbeleid kan zonder te vervallen in "automobilisten pesten" andere richtingen krijgen met minder milieubelasting en een veiliger stad als gevolgen.


- Bij de bouw kunnen comfortabeler woningen en gebouwen tot stand komen met een gezonder binnenklimaat en een veel lager energiegebruik. Mogelijk hogere investeringskosten kunnen door lagere lasten grotendeels nu al worden gecompenseerd.


- Een keus voor andersoortige technische installaties is nu al mogelijk als een grote stap op weg naar duurzaamheid en kan samengaan met een gezonder binnenklimaat.


- De gemeente kan een grote bijdrage leveren bij het bereiken van energiebesparing en het benutten van duurzame energie.


- De openbare ruimte kan mensvriendelijker en aangenamer worden, met een lagere milieubelasting, een betere waterhuishouding en een gezonder microklimaat als gevolg.


- Bij veel eigen activiteiten kan de gemeente een voorbeeldfunctie vervullen met positieve neveneffecten.

De LME bijdrage is nadrukkelijk bedoeld als een levering van bouwstenen waar lokale commissies voor het opstellen van verkiezingsprogramma's kunnen putten.

De LME in de PvdA hecht meer aan brede overname dan aan exclusiviteit. Daarom wordt het stuk breed verspreid als Word-file, zodat zaken gemakkelijk in verkiezingsprogramma's van wie dan ook kunnen worden overgenomen.

De opstellers zijn bereid toelichting te geven, vragen te beantwoorden of lezingen te houden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.lme.pvda.nl