Guido van Woerkom: Parkeerdruk zal tot grote problemen leiden

31/03/2009 17:33

Libéma Exhibition

"De parkeerdruk in het stedelijk gebied gaat in de toekomst tot grote problemen leiden", aldus Guido van Woerkom bij de opening van de vakbeurs ParkeerVak, die van 31 maart tot en met 2 april in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch plaats vindt. Gemeenten onderschatten het probleem. Zo heeft men aanvankelijk gewerkt bij stedelijke uitbreidingen met een norm van 1,3 auto's per huis, maar dat was veel te laag. Tegenwoordig werken gemeenten in nieuwbouwwijken veelal met een norm van 1,6 auto's per huis. Men vraagt om problemen.

Awards

Gewoontegetrouw werden tijdens de opening ook twee awards uitgereikt. De Vexpan Parkeergarage Award voor de beste pas opgeleverde parkeergarage en de ParkeerVak Innovatie Award, voor de meest innovatieve inzending op de beurs. Vier garages werden genomineerd, Parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, De Marktgarage in Geleen, Parkeergarage De Cope in Utrecht en de parkeergarage Worldforum in Den Haag. De Marktgarage in Geleen werd tot winnaar uitgeroepen.

De Innovatie Award werd toegekend aan ICU Car een parkeerbegeleidingssysteem met carfinding methode waardoor de parkeerruimte in garages veel beter benut kan worden.

Parkeermeters verdwijnen

Op de beurs, die omlijst wordt door tal van korte lezingen, waarin toekomstverwachtingen en oplossingen voor de komende parkeerdruk worden aangedragen toonde oa Paul van de Coevering van het Planbureau voor de Leefomgeving aan dat Van Woerkom zich niet voor niets ongerust maakt. In Nederland naderen we de 10 miljoen auto's in 2020. Ondanks de crisis van nu, en door inbreiding wordt de autodichtheid in stedelijk gebieden steeds hoger. Het zijn de gemeenten die deze problematiek op hun bordje krijgen. Uit de inleiding van dr. Marc Witbreuk, van VanMarle Witbreuk, bleek dat volgens hem binnen 10 jaar de parkeermeters in de straten verdwenen zullen zijn. Parkeren zal dan via internet en via ICT oplossingen van afstand geregeld kunnen worden. Amsterdam is al met een parkeerdatabase begonnen.