CDA

Sterk: Einde aan export kinderbijslag naar het buitenland

'Fraude met kinderbijslag in het buitenland is onacceptabel om twee redenen. De eerste is, dat mensen geld krijgen waar ze geen recht op hebben. De tweede is, dat kinderen van school worden geplukt in Nederland en terug worden gestuurd naar het land van hun ouders. De gevolgen voor hun schoolcarrière zijn voorspelbaar: geen aansluiting op de arbeidsmarkt of verdere scholingâ, zei CDA-kamerlid Mirjam Sterk deze week tijdens een spoeddebat met de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Sociale Zaken over een rapport van de Sociale Verzekeringsbank.

Daaruit blijkt dat opnieuw op slinkse wijze misbruik wordt gemaakt en fraude plaatsvindt van en met de kinderbijslag. âKinderen worden teruggestuurd naar de landen van herkomst. En moeder reist er stiekem achteraan. Zo ontvangt de vader maar liefst de dubbele kinderbijslag. Uit het rapport blijkt dat het om honderdduizenden euroâs gaatâ.

âDe voorziening is vastgesteld naar kosten voor kinderen in Nederland. Om die reden zou de CDA-fractie willen naar een einde aan de exporteerbaarheid van de kinderbijslag naar het buitenland. De CDA-fractie vraagt daarom het kabinet te onderzoeken en te kijken naar een ânee, tenzijâ optieâ. Waarbij de tenzij betrekking zou kunnen hebben op bijvoorbeeld diplomaten en ontwikkelingswerkers. Verder stelde Sterk vraagtekens bij de redelijkheid van de regeling dat uitwonende kinderen in het buitenland recht hebben op een dubbele kinderbijslag. âWaarom krijgen uitwonende kinderen voor een slechtere opleiding een hogere kinderbijslag? Wat betreft het CDA moet het Kabinet hier zo snel mogelijk een einde aan makenâ. Tot slot wil Sterk dat er hard wordt opgetreden tegen de kinderbijslagfraude. Mijn fractie wil dat er hogere straffen komen op misbruik van kinderbijslag en andere sociale verzekeringen. Je kunt nu negen jaar frauderen met kinderbijslag zonder dat je het risico loopt op strafrechtelijke vervolgingâ. De CDAâster riep het Kabinet op het vervolgingbeleid zo snel mogelijk aan te passen.

---