Gemeente Enschede

Gemeente Enschede neemt financiële voorzorgsmaatregelen

Het college van Burgemeester en Wethouders van Enschede heeft vandaag besloten tot bijsturing in de huidige begroting. Enschede heeft te maken met gevolgen van o.a. aanbestedingen en wetswijzigingen, die als geen maatregelen worden genomen, al in 2009 kunnen leiden tot een tekort op de begroting. Het gaat hierbij om voorzieningen die bijvoorbeeld voortkomen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Er is B&W alles aangelegen om te voorkomen dat dit tekort ontstaat. Daarnaast levert dit mogelijk ruimte op om de effecten van de crisis in de stad te bestrijden en Enschede op een goede manier door de crisis te leiden.
Gisteravond hebben de gemeenteraad en college in de raadsvergadering ook uitvoerig gesproken over dit onderwerp.

De recessie raakt Enschede en vraagt alle creativiteit om te zoeken naar oplossingen. Daarbij is het zaak om een goed evenwicht te zoeken tussen de korte termijn en de langere termijn. Uitgangspunt is een combinatie van intensiveren van beleid in het kader van de crisisaanpak, versnellen van projecten en versoberen van de uitvoering. Dit beleid sluit aan bij de maatregelen die het rijk bekend heeft gemaakt.
B&W heeft besloten dat initiatieven die op korte termijn niet nodig zijn nu niet worden genomen, uitgesteld worden of op een andere manier worden uitgevoerd.

Gemeentelijke organisatie versobert
Ook de gemeentelijke organisatie zet alles op alles om uitgaven te beperken. Zo worden vacatures selectief vervuld en wordt kritisch gekeken naar de interne dienstverlening.
De directie van de verschillende diensten gaat de komende maand verder onderzoeken welke versoberingsmaatregelen nog meer genomen kunnen worden.

Geplaatst: 31 maart 2009.

31 maart 2009