Gemeente Hattem

Overgang Hattem naar Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland maakt Nederland congruent

Hattem/Apeldoorn/ Zwolle, 31 maart 2009 - In de nacht van 31 maart op 1 april wordt om 00:00 uur de overgang van Hattem voor brandweer en ambulance naar de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) een feit. Hiermee valt ook de laatste territoriale incongruentie tussen de politieregio en de brandweer- en GHOR-regio in Nederland weg. Het samenvallen van deze regio's is een eis uit de Brandweerwet en de Wet GHOR en is ook belangrijk met het oog op het instellen van veiligheidsregio's in Nederland (Wetsvoorstel Veiligheidsregio's).

Nederland congruent
De bestuurlijke congruentie heeft op 1 januari 2009 plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken om, in het kader van de congruentie van de veiligheidsregio met de politieregio, Hattem deel te laten nemen aan de gemeenschappelijke regeling voor de Veiligheidsregio. Daarmee sluit Hattem per 1 januari 2009 bestuurlijk aan bij de VNOG en is zij als laatste gemeente in Nederland nu ook congruent. Aan de jarenlange samenwerking met de Regio IJsselland komt nu ook op operationeel vlak een einde.

Operationele congruentie
In de praktijk zal er voor de burger echter niet veel veranderen. Bij brand zal de brandweer uit Hattem blijven rijden. De ambulance blijft uit Zwolle komen en patiënten zullen naar de Zwolse ziekenhuizen worden vervoerd. De veiligheid zal ook bij de nieuwe samenwerkingspartner VNOG in goede handen zijn.


---
Noot voor redacties:

Voor meer informatie:

Susanne Annot
Strategische Beleidsmedewerker Gemeente Hattem
038 - 4431616
annot@haattem.nl