Raad van State


dinsdag 31 maart 2009

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de burgemeester van het verzoek van twee inwoners van Venlo om nadeelcompensatie. De inwoners hadden hierom verzocht, omdat de waarde van hun woning zou zijn gedaald door de komst van een coffeeshop bij hen in de straat (de Bevrijdingsweg). De burgemeester heeft het verzoek afgewezen, omdat er volgens hem niet meer problemen zijn dan voorheen toen daar een wegrestaurant was gevestigd. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2008 een eerder beroep van de inwoners gegrond verklaard, omdat hun woning naar haar oordeel wèl in waarde was gedaald. De rechtbank heeft bepaald dat de burgemeester de twee inwoners EUR 30.000 moet betalen. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak die om 11.00 uur op zitting wordt behandeld. Die zaak gaat over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend voor de coffeeshop aan de Bevrijdingsweg. (zaaknummer 200807381/1)
Deze zitting gaat over het beroep van NXP Semiconductors Netherlands BV tegen het NTB II. De chipfabrikant vindt dat de ministers hem te weinig emissierechten hebben toegewezen. Er waren emissierechten vrijgekomen toen de ministers de basistoewijzing van CO2 emissierechten van elektriciteitsproducenten met 15% had gekort vanwege zogenoemde 'windfall profits'. Volgens de chipfabrikant hadden de ministers hem extra emissierechten moeten toewijzen bij de herverdeling van deze vrijgekomen emissierechten onder de overige industriële bedrijven. (zaaknummer 200900176/1)

10.45 uur

Zitting over de ontheffingen die de burgemeester van Veghel op grond van de Drank- en Horecawet heeft verleend aan een inwoner van Veghel voor drie feesten. Deze feesten worden georganiseerd door verschillende vriendengroepen. De afdeling Veghel van het Koninklijk Verbond van Horecaondernemers is het niet met de ontheffingen eens. Volgens haar kunnen de ontheffingen niet aan een particulier worden verleend. Verder zou er geen sprake zijn van bijzondere gelegenheden, zodat ook daarom de ontheffingen niet mochten worden verleend. (zaaknummer 200806386/1)

11.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend voor een coffeeshop aan de Bevrijdingsweg in Venlo. Een echtpaar uit dezelfde straat komt tegen de vrijstelling in hoger beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat in hun straat een coffeeshop wordt toegestaan. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2008 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond verklaard. Zie ook de zaak die om 10.00 uur op zitting wordt behandeld. Die zaak gaat over de afwijzing door de burgemeester van Venlo van het verzoek om nadeelcompensatie door het echtpaar. (zaaknummer 200807200/1)

11.00 uur

Zitting over het nationaal toewijzingsbesluit
broeikasgasemissierechten 2008-2012 (NTB II) van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De CO2-emissierechten zijn voor de periode van 2008 tot en met 2012 toegewezen. In het NTB-II staan criteria voor de toewijzing van CO2-emissierechten. Vanwege het grote aantal beroepen dat tegen het NTB II bij de Raad van State is ingediend, worden de zaken op 30 en 31 maart en 2 april op verschillende tijdstippen op zitting behandeld. Deze zitting gaat over het beroep van Corus Staal tegen het NTB II. Het staalbedrijf vindt dat het te weinig emissierechten heeft gekregen. De emissierechten zijn toegewezen voor zowel verbrandingsemissies als procesemissies. Volgens Corus gaan de ministers er ten onrechte van uit dat de zogenoemde procesemissies goed kunnen worden gereduceerd. Corus stelt dat het grootste deel van haar procesemissies niet-reduceerbaar is. Daarom had hij meer emissierechten moeten krijgen. (zaaknummer 200900231/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij het bestemmingsplan "Voorzieningencluster Het Nieuwe Landgoed" van de gemeente Ede grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt de komst van winkels, welzijns-/sportvoorzieningen en ongeveer 600 woningen mogelijk. Het gebied ligt tussen de uitbreidingswijk Kernhem in het noorden en de naoorlogse wijk Veldhuizen A in het zuiden. De vereniging Behoud Kernhem/Doesburg vreest dat de fourageerroute van de vleermuizen hinder zal ondervinden van de geplande hoogbouw in Het Nieuwe Landgoed. Ook is het verdwijnen van een vijver vanwege de komst van een woontoren op die plek slecht voor de vleermuizen, omdat zij daar fourageren. In het plan is bovendien te weinig compensatie geboden voor het verdwijnen van een deel van het fourageergebied van de vleermuizen, aldus de vereniging. (zaaknummer 200804796/1)
Zitting over de weigering door het bestuur van het Faunafonds om een tegemoetkoming te verlenen aan een teler uit Melderslo voor de schade die vogels hebben aangericht aan blauwe bessen op zijn perceel aan de Herenbosweg in Melderslo. Het Faunafonds vindt dat de teler maatregelen had moeten treffen om te voorkomen dat de bessen zouden worden opgegeten. Volgens het Faunafonds had de teler moeten weten dat de bessen populaire vruchten zijn voor vogels. Daarom had de teler volgens het Faunafonds netten over de boomgaard had moeten spannen. De rechtbank in Roermond heeft in juni 2008 een eerder beroep van de teler ongegrond verklaard. (zaaknummer 200806283/1)

13.00 uur

Zitting over het nationaal toewijzingsbesluit
broeikasgasemissierechten 2008-2012 (NTB II) van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De CO2-emissierechten zijn voor de periode van 2008 tot en met 2012 toegewezen. In het NTB-II staan criteria voor de toewijzing van CO2-emissierechten. Vanwege het grote aantal beroepen dat tegen het NTB II bij de Raad van State is ingediend, worden de zaken op 30 en 31 maart en 2 april op verschillende tijdstippen op zitting behandeld. Deze zitting gaat over het beroep van Electrabel Nederland N.V. tegen het NTB II. Electrabel vindt dat de korting op de basistoewijzing van CO2-emissierechten van elektriciteitscentrales is gebaseerd op een ongerechtvaardigde ongelijke behandeling van deelnemers aan het stelsel. Verder is de herverdeling van de gekorte emissierechten vanwege de zogenoemde 'windfall profit' onder de overige industriële deelnemers een vorm van ongeoorloofde staatssteun, aldus Electrabel. Ook gaan de ministers er volgens Electrabel ten onrechte van uit dat zij in haar centrales aardgas verstookt in plaats van zware olie. Hierdoor hebben de ministers een verkeerde emissiefactor toegepast bij het berekenen van de emissierechten. (zaaknummers 200900232/1 tot en met 200900234/1 en 200900377/1 tot en met 200900380/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Meerssen heeft verleend voor een houthandel en zagerij aan het Steegske in Geulle. De vergunning maakt verruiming van de werktijden mogelijk. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor nog meer geluids- en rookoverlast dan zij nu al ondervinden. (zaaknummer 200803964/1)
Deze zitting gaat over het beroep van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam tegen het NTB II. Het AMC heeft een permanent draaiende noodstroomvoorziening in de vorm van een (deels) oliegestookte warmtekrachtcentrale. Het ziekenhuis stelt dat zij wordt benadeeld bij de toewijzing van de CO2-emissierechten, omdat de meeste ziekenhuizen een ander soort voorzieningen hebben voor de noodstroom, namelijk zogenoemde no-break-installaties. (zaaknummer 200900177/1)