Ministerie van Buitenlandse Zaken

Stemhokjes helpen herintreders op weg

30 mrt 2009 | Op 4 juni 2009 vinden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De sociale werkplaats Pantar bouwt daarvoor duizenden stemhokjes en helpt daarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk.

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) bracht vandaag een bezoek aan Pantar in Amsterdam Noord.

"Het is prachtig om te zien wat een geweldig werk hier geleverd wordt. Goed om te zien dat een Europese aanbestedingsprocedure zoveel mensen aan werk heeft geholpen in deze economisch moeilijke tijden", aldus Timmermans.

Pantar Amsterdam verzorgt voor de EU-verkiezingen de assemblage, montage en distributie van ruim twaalfduizend stemhokjes, drieduizend stembussen en elfduizend rode potloden voor 136 gemeenten in Nederland. De organisatie helpt negenduizend mensen, waaronder ex-gedetineerden, dak- en thuislozen, vluchtelingen en mensen met een arbeidshandicap op weg naar werk.

Amsterdam nam in 2008 met de gemeente Den Haag het initiatief om de inkoop van stemhokjes Europees aan te besteden. Pantar won de aanbesteding. Hun offerteprijs was 1,4 miljoen euro lager dan andere aanbieders.

Eind vorig jaar verbood het kabinet het gebruik van stemmachines. Machines konden op dat moment het stemgeheim nog niet voldoende waarborgen. Omdat slechts een paar gemeentes nog stemhokjes in bezit hadden, moeten veel gemeentes nieuwe stemhokjes aanschaffen.

Op 4 juni worden in Nederland de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. In alle EU-lidstaten gaat men tussen 4 en 7 juni naar de stembus.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl