Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 31-03-2009

Regionale, creatieve initiatieven helpen bij huidige problemen arbeidsmarkt

RWI: Verbeter publiek-private samenwerking voor snellere bemiddeling naar werk

Juist nu door de kredietcrisis de werkloosheid hard oploopt, is het van het grootste belang dat vacatures en kandidaten effectief gematcht worden en dat waar nodig snel en flexibel vakscholing wordt ingezet. Door intensieve samenwerking tussen publieke en private partijen worden vacatures bij werkgevers beter vervuld en worden meer werklozen aan een baan geholpen. Bij de organisatie en financiering hiervan lopen partijen echter wel tegen problemen aan. Deze zijn op regionaal niveau weliswaar oplosbaar, maar dat kost nu nog veel tijd en energie van de initiatiefnemers. Dit constateert de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in zijn advies Match! Publiek-private en regionale samenwerking bij vacaturevervulling. De RWI roept met name de partijen in de regio op tot meer publiek-private samenwerking en vraagt landelijke partijen deze ontwikkeling te stimuleren en te ondersteunen.

De RWI brengt in zijn advies een aantal regionale allianties in beeld. Hierbij werken bedrijven, sectoren, vakbonden, gemeenten, UWV WERKbedrijf, uitzendbureaus, ROC's en re-integratiebedrijven nauw samen om een concreet personeelsprobleem van een bedrijf of branche succesvol op te lossen. Nadat bedrijven hebben aangegeven welke vacatures beschikbaar komen, worden geschikte werkzoekenden gezocht en zo nodig hiervoor opgeleid. Vraaggerichte re-integratieprojecten vormen een essentieel smeermiddel voor de werking van de arbeidmarkt: het combineert een effectieve manier van re-integreren met het oplossen van personeelstekorten. De voorbeelden laten zien dat deze zogenoemde vraaggerichte benadering goed mogelijk is en succesvol kan zijn mits de organisatie hiervan goed is geregeld. De RWI doet hiertoe in het advies een aantal voorstellen, waaronder:

Scholing:
In de huidige economische crisis wordt sterk ingezet op het scholingsinstrument als middel om mensen om te scholen naar ander werk of inzetbaar te houden voor het moment dat de vraag weer aantrekt en er weer tekorten aan geschikte arbeidskrachten ontstaan. Het organiseren van een scholingsaanbod op maat vergt in de praktijk echter veel organisatietalent van regionale partijen. De traditionele vakscholen zijn verdwenen. De mate waarin ROC's in staat zijn om het gevraagde maatwerk te leveren blijkt in de praktijk behoorlijk te verschillen. Regionale partijen moeten de scholing die aansluit bij de vraag van de werkgever, en die geleverd wordt op elk gewenst moment, vaak zelf organiseren.
Het kabinet heeft extra geld beschikbaar gesteld voor het omscholen van met ontslag bedreigde werknemers naar sectoren waarin nog wel vraag naar personeel bestaat. Juist nu is maatwerk in het scholingsaanbod van groot belang. De RWI vraagt de ministers van SZW en OCW dan ook met voorrang de beschikbare capaciteit en flexibele inzetbaarheid van vakscholing te bevorderen en daar ook de private scholingsinstellingen bij betrekken.

Financiering:
Projectleiders moeten voor de financiering van hun project budgetten van (vaak meerdere) gemeenten (voor bijstandsgerechtigden), UWV (voor werklozen en arbeidsgehandicapten) en bedrijfsleven (sectorgelden) aan elkaar knopen. Dat is wel mogelijk, maar vergt door de verschillende financieringsvoorwaarden erg veel tijd en organisatietalent.

De RWI is van mening dat een regionale stimuleringsregeling voor vraaggerichte projecten meer arbeidsmarktinitiatieven kan genereren. De RWI zal in samenspraak met de VNG, werkgevers en werknemers en het UWV WERKbedrijf een voorbeeldregeling opstellen, waardoor het makkelijker wordt sectorale middelen te combineren met publieke re-integratiebudgetten. Regionale partijen kunnen daarvan gebruik maken en zo vóóraf de financiering regelen. Dit scheelt veel overleg en tijd in de loop van een project.

Private intermediairs:
Door de bezuinigingen op het UWV WERKbedrijf staat de kwaliteit van de dienstverlening richting werkgevers bij arbeidsbemiddeling onder druk. De RWI bepleit de bemiddelingscapaciteit te vergroten door publiek-private allianties aan te gaan met bijvoorbeeld uitzendorganisaties gericht op vacaturevervulling en plaatsing van werkzoekenden.

De RWI roept partijen in de regio op creatieve publiek-private allianties te vormen en vraagt de minister van SZW dat actief te ondersteunen, o.a. door de oprichting van een tijdelijk Expertteam publiek-private samenwerking bij arbeidsbemiddeling, die regionale partijen desgewenst (juridisch) bijstaat bij het ontwikkelen van experimenten en de omgang met aanbestedingsregels, zodat snel duidelijk wordt welke wettelijke mogelijkheden er zijn en of experimenteren mogelijk is.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan en expertisecentrum van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering en andere partijen over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de re-integratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.

Voor de redactie,