Kendrion reageert op verder verslechterde marktomstandigheden

31-3-2009

Plan "Springtime": verdere aanpassing organisatie


- Kendrion reageert op verder verslechterde marktomstandigheden
- Plan "Springtime": verdere aanpassing organisatie
- Aantal arbeidsplaatsen wordt met 330 teruggebracht tot 1.070
- Kosten plan "Springtime" EUR 8,5 miljoen, besparing op jaarbasis circa EUR 20 miljoen
- In tweede kwartaal 2009 weer bescheiden nettowinst verwacht als gevolg van "Springtime" en aanloop nieuwe projecten

Zoals eind vorig jaar aangekondigd heeft Kendrion op basis van het in het vierde kwartaal 2008 met 14% gedaalde activiteitenniveau een aantal maatregelen getroffen om kosten te reduceren, waaronder het terugbrengen van het aantal arbeidsplaatsen met circa 120 (inclusief 70 uitzendkrachten) tot circa 1.400 en het invoeren van arbeidstijdverkorting vanaf 1 januari 2009 in Duitsland en in Oostenrijk. In de eerste maanden van dit jaar is de omzet bij alle businessunits verder teruggelopen, gemiddeld met 35%, vooral bij de industriële machinebouwactiviteiten, de personenautosector, als ook de busactiviteiten. Deze omzetdaling weerspiegelt de gang van zaken in vrijwel alle industriële sectoren in Kendrion's belangrijkste thuismarkt Duitsland. Kendrion verwacht als gevolg van deze omzetteruggang het eerste kwartaal te moeten afsluiten met een licht negatief bedrijfsresultaat.

Kendrion verwacht vooralsnog geen herstel op korte termijn, zodat nu verdere maatregelen worden genomen om de capaciteit verder aan te passen aan de te verwachten lagere vraag in de komende maanden. Daarbij zal ook een aantal reeds in gang gezette efficiencyverbeterende projecten versneld worden uitgevoerd. De maatregelen zijn uitgewerkt in het plan "Springtime".

Bij het plan Springtime staat voorop, dat Kendrion zijn leidende marktpositie en zijn kracht op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe producten behoudt. Ook hecht Kendrion zeer aan zijn strategie om de markt te bedienen vanuit een aantal geografische gebieden met gedifferentieerde productielocaties en afzetmarkten. Door het lagere omzetniveau heeft een aantal vestigingen echter te weinig schaalgrootte, zodat productie efficiënter en slagvaardiger kan worden uitgevoerd op andere locaties.

In de afgelopen maand is de capaciteit van de productievestigingen in met name Tsjechië en China verder teruggebracht. De industriële activiteiten van de Oostenrijkse vestiging worden in de loop van het jaar overgebracht naar andere vestigingen, zodat deze vestiging zich uitsluitend gaat richten op automotive-activiteiten. Ook in kleinere productievestigingen wereldwijd vervallen arbeidsplaatsen. Genoemde maatregelen leiden tot een grotere slagvaardigheid, waarbij met name in het kenniscentrum in Duitsland de daling in het activiteitenniveau gedeeltelijk wordt opgevangen door overheveling van productie. Niettemin worden er ook in Duitsland arbeidsplaatsen geschrapt bij alle businessunits.

In totaal zal in het kader van het plan Springtime het aantal vaste arbeidsplaatsen worden teruggebracht tot ongeveer 1.070 ten opzichte van ruim 1.400 vaste arbeidsplaatsen ultimo 2008. Hiervan is een reductie van 100 arbeidsplaatsen al aan het eind van het eerste kwartaal gerealiseerd. Door Springtime wordt een jaarlijkse besparing van circa EUR 20 miljoen gerealiseerd.

De totale reorganisatiekosten in 2009 bedragen circa EUR 8,5 miljoen in cash, die in het eerste kwartaal zullen worden voorzien. Zoals bekend wordt in het eerste kwartaal overigens ook de boekwinst op de verkoop van de Vink-groep gerealiseerd, zijnde circa EUR 10 miljoen.

Op basis van de huidige inzichten en de getroffen en te treffen maatregelen, verwacht Kendrion in het tweede kwartaal 2009 weer een bescheiden nettowinst te realiseren, als gevolg van Springtime en mede geholpen door de aanloop van nieuwe projecten.

Naast kostenbeheersing krijgt beheersing van de kasstroom uiteraard veel aandacht, met een onverminderde focus op stringent werkkapitaalbeheer. In de komende maanden wordt een positieve operationele cashflow verwacht. De financiële positie van Kendrion is onverminderd sterk, waardoor Kendrion ook mogelijkheden ziet om van de huidige marktsituatie te profiteren.

Profiel Kendrion N.V.

Kendrion N.V. ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten. De activiteiten van Kendrion zijn ondergebracht in vier businessunits: Industrial Magnetic Systems, Industrial Drive Systems, Passenger Car Systems en Commercial Vehicle Systems. De elektromagneten worden wereldwijd toegepast in bijvoorbeeld liften, deursluitingen, industriële robots, medische apparatuur, elektrische schakelsystemen, dieselmotoren en airco-motorkoelingsystemen

Kendrion beschikt over leidende posities in een aantal business-to-business nichemarkten. De voornaamste thuismarkt voor Kendrion is Duitsland.

Kendrion streeft ernaar een toonaangevende internationale onderneming te zijn die met bestaande knowhow, innovatief vermogen en commerciële slagkracht oplossingen biedt voor zijn industriële afnemers. Daarbij wil de onderneming transparant, flexibel en betrouwbaar zijn, waar plezier in ondernemen gekoppeld is aan resultaatdoelstellingen. Kendrion wil zijn positie als snelgroeiend hoogtechnologisch bedrijf in de toekomst verder versterken door autonome groei, strategische acquisities en het realiseren van een aantrekkelijk rendement op geïnvesteerd vermogen. Daarbij ambieert Kendrion wereldwijd een belangrijke speler te worden.

Het aandeel Kendrion staat genoteerd aan de effectenbeurs NYSE Euronext te Amsterdam.

Zeist, 31 maart 2009

De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:
Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 33
3704 HA ZEIST
Tel: 030 - 699.72.68
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com