NEN


Veldtest hybride warmtepomp

maandag 30 maart 2009, 11:48

AWB cv-ketels in Helmond en Jaga Radiatoren in Den Bosch starten een veldtest met een zogeheten hybride warmtepomp. Deze pomp onttrekt zijn warmte aan de lucht, waardoor een bronboring niet nodig is.

De twee bedrijven werken bij de test samen met woningbouwvereniging woCom in Someren, die twee woningen beschikbaar heeft gesteld. Op basis van de resultaten van de veldtest hoopt AWB de hybride oplossing in 2010 op de markt te introduceren.

Tijdens de test in de twee woningen wordt de gerealiseerde energiebesparing op gas en elektra continu gemeten. Naar verwachting zijn de te realiseren besparingen met een hybride warmtepomp gelijk aan die van een conventionele warmtepomp. Dankzij de toepassing van de door Jaga ontwikkelde efficiënte afgiftetechnologieën (Low H2O-radiatoren) kan bij de twee testwoningen een nog hoger rendement worden gerealiseerd. Het is daarmee namelijk mogelijk om bij lage watertemperaturen comfortabel te verwarmen. Bovendien kan er ook passief mee worden gekoeld.

Installateur
Aan het einde van de testperiode worden alle gemeten besparingen geëvalueerd. Naast deze concrete resultaten worden ook de ervaringen van de installateur en de eindgebruikers meegenomen in de uitkomsten van het onderzoek.

Hybride warmtepompen
Conventionele warmtepompen zijn afhankelijk van warmtebronnen, waarvoor een grondboring of afgraving noodzakelijk is. Omdat dit niet in elke situatie mogelijk is, heeft AWB de hybride warmtepomp ontwikkeld, die zijn energie onttrekt aan de lucht. Er zijn overigens al jaren lucht/lucht- en lucht/water-warmtepompen van andere leveranciers op de markt.

Meer informatie
Voor meer informatie over normen op het gebied van warmtepompen kunt u contact opnemen met Bart van Cleef, telefoon (015) 2 690 169 of mail naar bart.vancleef@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)