NEN


Pindakaas verontreinigd met aflatoxines

maandag 30 maart 2009, 15:39

Onlangs is in Groot-Brittannie een partij pindakaas ontdekt met een te hoog gehalte aan aflatoxines. De Britse overheid heeft een officiele waarschuwing doen uitgaan. Men adviseert lokale nationale overheden om, indien de bewuste potten met pindakaas worden aangetroffen, ze direct uit de verkoop te halen en ze te vernietigen. De pindakaas, van het merk ''Active'', is door het bedrijf Maduro in de UK gedistribueerd en gemaakt in Ghana.

Aflatoxine is een gifstof die van nature in sommige voedingsmiddelen kan voorkomen. Het wordt gemaakt door bepaalde schimmels die, in dit geval op pinda's, kunnen groeien in tropisch en sub-tropische landen. Bij consumptie van voedsel met hoge gehaltes aan aflatoxine is er mogelijk een verhoogde kans op kanker. Hierom zijn er in Europa wettelijke limietwaardes vastgelegd voor het gehalte van aflatoxine in voedsel. Het doel is om mensen er zo min mogelijk van binnen te laten krijgen.

Ter handhaving van deze wettelijke limietwaardes voor aflatoxine in voedsel heeft CEN een aantal normen met analysemethoden ontwikkeld. NEN-EN 12955 is in 1999 gepubliceerd en beschrijft een HPLC methode die gevalideerd is voor granen en noten. NEN-EN 14123 uit 2007 is een nieuwere methode, die gebruik maakt van HPLC en immunoaffiniteits opzuivering. De laatstgenoemde methode is breed toepasbaar en gevalideerd voor hazelnoten, pinda's, pistachio noten, vijgen en paprika poeder. De Europese Commissie heeft aangegeven deze CEN normen voor de bepaling van mycotoxines in voedsel te zien als belangrijke instrumenten bij het garanderen van een uniforme toepassing en beheersing van de EU wetgeving in alle lidstaten.

Gerelateerde normen:

NEN-EN 12955 - Foodstuffs - Determination of aflatoxin B1, and the sum of aflatoxins B1, B2, G1 and G2 in cereals, shell-fruits and derived products - High performance liquid chromatographic method with post column derivatization and immunoaffinity column clean up

NEN-EN 14123 - Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 in hazelnoten, pinda's, pistache, vijgenpasta, en paprikapoeder - Hogedrukvloeistofchromatografische methode met naloopkolom derivatie en immunoaffiniteitskolomreiniging