NEN


Niet hoger dan 70 graden

maandag 30 maart 2009, 12:04

Beperk de maximumtemperatuur van de cv-ketel tot 70 in plaats van 90 graden. Dat scheelt veel energie. Voor die tip kreeg Jan Bouwman in Sliedrecht de afgelopen maand 10.000 euro overhandigd om zijn huis energiezuiniger te maken.

Bouwman won de prijsvraag op energielastenverlager.nl voor de beste energiebesparende tip. Hij kreeg zijn prijs uit handen van Chris Bruijnes, algemeen directeur van het overheidsstimuleringsprogramma Meer Met Minder (MMM).

Goede installateurs
Bouwman is de eerste huiseigenaar die minstens dertig procent energie gaat besparen door verschillende maatregelen daartoe te nemen. Van MMM krijgt hij advies op maat en hulp bij de uitvoering en financiering. Ook helpt MMM bij het vinden van installateurs van wie de kwaliteit gegarandeerd is.

70 graden
Bouwmans winnende tip is: "Zet de watertemperatuur van de HR-ketel op maximaal zeventig graden. De HR-ketel condenseert dan beter dan bij een hogere temperatuur en stookt zuiniger. Door goede woningisolatie is doorstoken tot negentig graden meestal niet nodig." En juist die hoogste twintig graden kosten de meeste energie. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)