TenneT


TenneT koopt hoogspanningsnet Enexis


* Hoogspanningsnetten in 6 provincies in eigendom van TenneT
* Ruim 3000 kilometer aan verbindingen en 123 transformatorstations
* Tweede helft 2009 duidelijkheid over aanpak `uitlopers'

31-03-2009 Vandaag hebben TenneT en Enexis (voorheen Essent Netwerk) overeenstemming bereikt over de overname van het regionale hoogspanningsnet van 110 en 150 kV (kiloVolt) door TenneT. TenneT betaalt EUR 356 miljoen voor de netten en daarbij behorende telecomactiviteiten. TenneT wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2008 eigenaar van deze netten. Het beheer van deze netten heeft TenneT op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer reeds vanaf 1 januari 2008. De koop van deze netten is voor TenneT een belangrijke stap op weg naar één sterk landelijk hoogspanningsnet.

Algemeen directeur Mel Kroon over de transactie: 'Met de koop van deze netten geeft TenneT verder invulling aan haar strategie om één sterk landelijk netwerk te creëren. Nu met Enexis overeenstemming over de koop is bereikt, hoopt TenneT ook met de andere eigenaren van de regionale transportnetten tot een overdracht van het eigendom van de 110 en 150 kV-netten te komen.'

Verdubbeling
Het regionale net van Enexis bestaat uit ca 3.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en 123 transformatorstations in de noordelijke (Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland) en zuidelijke provincies (Brabant en Limburg) van Nederland. Deze overname betekent voor TenneT een verdubbeling van het aantal kilometers verbindingen (was ruim 3.200) en stations (was 49) in eigendom en past ook in de ambitie van de onderneming om te groeien. Voor een efficiënte aanpak van het beheer heeft TenneT twee nieuwe regiovestigingen geopend in Hoogeveen en Weert. Vanuit deze vestigingen voeren ongeveer 140 nieuwe TenneT-medewerkers het onderhoud aan de netten uit, die voornamelijk overgenomen zijn van Enexis. In 2003 heeft TenneT al de netten overgenomen van Transportnet Zuid-Holland (TZH). Naast het hoofdkantoor in Arnhem werkt TenneT daarmee dus vanuit vier operationele vestigingen in de regio's Noord, Oost, Zuid en West. De overdracht van de netten vanaf 110 kV is gebeurd in het kader van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON, ook wel 'splitsingswet'). Als gevolg van deze wet is TenneT sinds 1 januari 2008 verantwoordelijk voor het beheer van alle transportnetten vanaf 110 kV.

Ruggengraat
Het transportnet van TenneT is de ruggengraat van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, onder meer omdat alle grote centrales er op zijn aangesloten en omdat dit net verbonden is met het Europese net. Het is voor versterking van de leveringszekerheid belangrijk dat alle transportnetten eenduidig, centraal georganiseerd en bestuurd worden. Netontwikkeling, beheer en besturing zullen dan ook vanuit landelijke optiek plaatsvinden.
Hierbij onderzoekt TenneT momenteel hoe de leveringszekerheid verder kan worden verbeterd in het 110 kV en 150 kV-net. Hierbij worden nadrukkelijk de zogeheten uitlopers betrokken, zoals in de Bommelerwaard en Haaksbergen. TenneT streeft ernaar om hier in de tweede helft van 2009 met een investeringsvoorstel te komen.

Investeringen
De komende jaren steekt TenneT vele honderden miljoenen in het verbeteren en uitbreiden van het Nederlandse transportnet. De investeringen zijn noodzakelijk om in de toekomst aan de stijgende vraag naar transportcapaciteit te kunnen blijven voldoen en gelijktijdig de Nederlandse standaard van leveringszekerheid te blijven waarborgen.
Zo wordt er in navolging van de nieuwe 380kV lijn in de Randstad (Randstad 380 kV) geïnvesteerd in nieuwe 380 kV-verbindingen in het noorden (Noord-West 380 kV) en het zuidwesten (Zuid-West 380 kV) van Nederland.
Ook werkt TenneT over de landsgrenzen heen waar het gaat om de ontwikkeling van een Noordwest-Europese markt. In 2008 is de kabel naar Noorwegen (NorNed) in gebruik genomen en momenteel wordt gewerkt aan een vierde verbinding naar Duitsland en een interconnectie naar het Verenigd Koninkrijk (BritNed). Ook is een kabel naar Denemarken in studie. Buitenlandverbindingen dragen bij aan de verbetering van marktwerking in Noordwest-Europa en zorgen ervoor dat de Nederlandse verbruikers een concurrerende prijs betalen voor hun elektriciteit.