FNV

FNV: Donner moet met SER-advies Nanotechnologie doorpakken

"Donner moet nu doorpakken met preventieve en beschermende maatregelen voor werknemers en consumenten. We kunnen ons geen tweede asbestdrama veroorloven." Die oproep doet FNV-bestuurder Leo Hartveld naar aanleiding van de officiele overhandiging vandaag van het unanieme SER-advies over nanotechnologie aan de minister van Sociale Zaken. Volgens Hartveld is het advies een wereldprimeur: "Nergens hebben sociale partners op dit onbekende terrein de handen zo krachtdadig ineen geslagen."

Nanotechnologie wordt gezien als dé grote belofte van de toekomst. Internationaal investeren bedrijfsleven en overheden tientallen miljarden in de ontwikkeling ervan. Het kabinet Balkenende trok 235 miljoen euro uit in de hoop een flinke bijdrage te leveren aan de positie van de Nederlandse kenniseconomie.

De mogelijkheden voor toepassing van nanotechnologie zijn velerlei: medische technologie, elektronica, energievoorziening, waterzuivering, coatings: in allerlei sectoren is het in principe mogelijk om de eigenschappen van materialen doelgericht te ontwerpen of te verbeteren.

De nieuwe eigenschappen bieden enerzijds grote kansen, maar zorgen ook voor onzekerheid over de mogelijke gezondheids- en milieurisico's. Sommige nanodeeltjes kunnen kanker en hartziekten veroorzaken.De FNV heeft het gevaar van nanodeeltjes tijdig ingezien en begin vorige jaar hard aan de bel getrokken. Het leidde mede tot het SER-advies.

De SER vraagt Donner serieus te onderzoeken of een meldingplicht voor producenten en leveranciers van nanostoffen kan worden ingevoerd. Hartveld: "Op deze wijze krijgen we een helder in beeld waar die deeltjes op de Nederlandse werkplek worden gebruikt. Dat maakt inspectie ook beter mogelijk."

Ook wil de SER dat er een registratie-verplichting komt voor bedrijven die werken met nanotechnologie waarbij werknemers kunnen worden blootgesteld aan nanodeeltjes. Een nog in te stellen commisie van deskundigen moet aan de slag om veilige grenswaarden op te stellen voor nanostoffen.

FNV Voorlichting/ Paulus Plas: 020 - 58 16 553