Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Huurderstaal vindt feestje Kanaleneiland voorbarig

Op 31 maart zal er een startfeest worden gehouden voor de start van de nieuwbouw in Kanaleneiland. Aanleiding voor dit feest is de uitslag van de draagvlakmeting die de Woonbond in opdracht van de corporaties en gemeente heeft gehouden onder de huurders op Kanaleneiland. Huurderstaal, de belangenvereniging van en voor de 19.000 huurders van Portaal in de regio Utrecht, vindt dat uit de uitslag van de draagvlakmeting door de gemeente en de corporaties onjuiste conclusies worden getrokken. Volgens de gemeente en de corporaties zou 66% van de huurders voor de sloop zijn. Dit is echter onjuist want het werkelijk percentage is 55%, wat inhoudt dat de sloop geen doorgang kan vinden. Door de gemeente en de corporaties wordt met het aantal respondenten geteld, maar volgens de wet dienen alle huurders mee te worden geteld bij de uitslag. Dit betekent dat niet 66% maar slechts 55% van de huurders voorstander is van de sloop. Ook de Woonbond is deze mening toegedaan.

Huurderstaal heeft de bewonerscommissies uitgenodigd voor overleg om samen te onderzoeken welke stappen er ondernomen kunnen worden in het belang van de huurders van Kanaleneiland. Die bewonerscommissies worden op geen enkele manier inhoudelijk betrokken bij de planontwikkeling op Kanaleneiland. Zelfs het afsluiten van een Sociaal Plan is tot op heden niet gerealiseerd. Het Sociaal Plan is, buiten het feit dat de bewonerscommissies betrokken hadden moeten worden in de ontwikkelingen, een van de grondbeginselen voor het houden van een draagvlakmeting. De huidige bewoners weten door het ontbreken van dit Sociaal Plan niet waar zij voor hebben gekozen.

Voordat de gemeenteraad van Utrecht een besluit heeft genomen, is door de gemeente en de corporaties begonnen met het houden van de draagvlakmeting. Huurderstaal is van mening dat er eerst besluitvorming door de gemeenteraad plaats gevonden dient te hebben voordat kan worden begonnen met een draagvlakmeting.

Tevens worden er op dit moment door de gemeente en de corporaties beloftes gedaan die in zijn geheel niet kunnen worden waargemaakt, zoals de plannen er nu voorliggen. De huidige bewoners krijgen een passende woning en niet een vergelijkbare woning, waar zij recht op hebben. Bij de eerste bouwontwikkelingen wordt er geen enkele vergelijkbare woning gerealiseerd. De nieuw te bouwen woningen zijn allemaal veel kleiner dan de huidige woningen, tegen een aanzienlijk hogere prijs.

Er worden door de corporaties en gemeente beloftes aan de huidige inwoners van Kanaleneiland gedaan die zij niet kunnen waarmaken. Zo hebben diverse bewoners voor sloop gekozen, omdat ze volgens de corporaties en de gemeente in aanmerking kunnen komen voor een eengezinswoning. Deze woningen zijn echter maar voor een beperkte doelgroep beschikbaar. Dit heeft ermee te maken dat het grootste gedeelte van de nieuwbouw in de koopsector zitten en er duurdere huurwoningen worden gebouwd, waarvan maar moet worden afgewacht of de huidige bewoners op basis van hun inkomen daarvoor in aanmerking kunnen komen.

Op basis van de uitslag van de draagvlakmeting dient er eerst opnieuw gesproken worden met de betrokken partijen op welke wijze er verder wordt gegaan met de ontwikkelingen van Kanaleneiland. Huurderstaal is van mening dat er eerst woningen gebouwd moet worden voor het huisvesten van mensen met een kleine portemonnee, alvorens je plannen ontwikkeld als sloop terwijl je ook kunt kiezen voor de renovatie van woningen.

Verder moet de argumentatie van tafel dat de woningen gesloopt moeten worden om zo de allochtonen en zwakkere bewoners van de stad Utrecht te verspreiden over de stad, zodat ze geen problemen meer kunnen veroorzaken. Hiermee worden, volgens veel deskundigen, de problemen die er al zouden zijn niet opgelost. Er is volgens Huurderstaal maar een manier op de problemen op te lossen en dat is dat de mensen die het nu moeilijk hebben worden geholpen bij het zoeken naar werk en helpen bij opleidingen.

Laten de corporaties en gemeente dat, samen met een verbetering van de kwaliteit van het overleg met de belangenbehartigers van de huurders, maar als een uitdaging zien voor de komende jaren.

Kanaleneiland, 31 maart 2009

Noot voor de redactie.

Ingezonden persbericht