Intel Xeon processor 5500 series biedt sterk verbeterde prestaties bij aanzienlijk lagere kosten

Servers gebaseerd op nieuwe Intel-processors bieden ongekend rendement voor onder andere virtualisatie en 'cloud computing'

Kontich, 31 maart 2009 - Intel lanceert vandaag een reeks nieuwe serverprocessors, aangevoerd door de Intel® Xeon® processor 5500 series. Deze nieuwe processors voor de zakelijke markt zorgen voor snellere datacenter­transacties en snellere resultaten bij databasezoekopdrachten. Ook zullen ze een belangrijke rol spelen bij nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen door onderzoekers die gebruikmaken van supercomputers. En dit alles bij aanzienlijk lagere energie- en eigendomskosten. In deze economisch zware tijden kunnen klanten die hun oudere Intel Xeon-servers vervangen door servers gebaseerd op de Intel Xeon processor 5500 series al in naar schatting acht maanden hun investeringen terugverdienen.

"De Intel Xeon processor 5500 series is het fundament voor een nieuw decennium van innovaties", zegt Patrick Gelsinger, senior vice president en general manager van Intels Digital Enterprise Group. "Deze chips bieden ongekende innovaties op het gebied van prestaties, virtualisatie en werklastbeheer. Dit alles creëert nieuwe kansen om 's werelds meest complexe uitdagingen aan te gaan en de grenzen van de wetenschap en technologie te verleggen."

Recordprestaties bij lagere kosten
De Intel Xeon processor 5500 heeft inmiddels 30 prestatierecords gebroken, waarbij de prestaties van de voorgaande generatie Intel Xeon processor 5400 series ruim worden verdubbeld. De Intel Xeon processor 5500 series biedt ook verbeteringen op het gebied van automatisch energiebeheer, waardoor gebruikers hun stroomkosten sterk kunnen verlagen.

"Als een van 's werelds grootste bedrijven op het gebied van zakelijke en IT consultancy, wordt Capgemini door klanten gevraagd om advies over het verbeteren van hun bedrijfsprestaties bij een verlaging van de kosten. Een van hun belangrijkste zorgen is het stroomverbruik van het datacenter. Capgemini heeft de nieuwe Intel Xeon processor 5500 series geëvalueerd omdat de beloofde prestaties per watt onze klanten kan helpen deze zorgen weg te nemen", zegt Arnold Verhoeven, Managing Consultant bij Capgemini Nederland. "Capgemini heeft een enorme prestatieverbetering tot maximaal 500 procent waargenomen, terwijl het stroomgebruik met een ongekende 65 procent afnam. Een zoekopdracht in een Microsoft SQL Server-database nam bijvoorbeeld slechts tien seconden in beslag, terwijl dat op een vorige generatie Intel Xeon processor drie minuten duurde. Zelfs met oudere toepassingen, die niet zijn ontworpen voor multi-core processors, heeft deze processor geen enkele moeite. De tijd die benodigd is voor loginprocedures is afgenomen van 40 seconden tot slechts vijf seconden. Voor Capgemini lijdt het geen twijfel dat deze processor hogere prestaties biedt terwijl het de energiekosten terugdringt."

Vanaf vandaag word de aankondiging verwacht van ruim 230 systemen die gebaseerd zijn op de Intel Xeon processor 5500 series, door ruim 70 fabrikanten uit de hele wereld, waaronder een nieuwe Intel-klant, Cisco, samen met Dell, Fujitsu, HP, IBM, Sun Microsystems en anderen.

De Intel Xeon processor 5500 series wordt ook ondersteund door tal van softwareleveranciers, waaronder Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP AG, Sun Microsystems en VMware. Meer informatie is te vinden op www.intel.com/business/software/testimonials/xeon5500.htm

Meer informatie over de Intel Xeon processor 5500 series is te vinden op www.intel.com/xeon.