Ingezonden persbericht


Kids News Network zegt
samenwerking met Afghaans jeugdjournaal op

De persvrijheid in Afghanistan brokkelt steeds verder af. Kritische journalisten, vooral vrouwelijke, worden vaker bedreigd. Exemplarisch is de vlucht van de hoofdredactrice van het Afghaanse jeugdjournaal, na aanhoudende bedreigingen van binnenuit de staatsomroep RTA. De hoofdredacteuren van het Kids News Network (KNN), een netwerk van zes jeugdjournaals in ontwikkelingslanden, verbreken nu officieel de samenwerking met RTA.

Farida Hares (43), de hoofdredactrice van `Ayenda Sazan' (`Toekomstmakers'), moest vluchten voor haar leven na jaren lang haar vrouwelijke journalisten in bescherming te hebben genomen tegen allerlei bedreigingen, voornamelijk wegens de conservatieve mening dat `vrouwen niet op TV horen'. Het Afghaanse jeugdjournaal was het eerste programma op de staatsomroep Radio Television Afghanistan (RTA) met vrouwelijke presentatoren na de val van de Taliban.

Na Farida's vlucht naar India is haar hele jeugdjournaalredactie naar huis gestuurd en geeft de staatsomroep geen gehoor. Om aandacht te vragen voor de verslechterende mediasituatie in Afghanistan en op te roepen tot steun voor Farida, hebben de hoofdredacteuren van de overige zes KNN jeugdjournaals uit Zuid-Afrika, Zambia, Suriname, Peru, Indonesië en Birma, besloten een duidelijk signaal af te geven.

Ayenda Sazan werd mede gepresenteerd door Mursal, de dochter van hoofdredactrice Farida Hares, hier vlak voor opnames in de studio in Kabul in 2007.

In september 2008 zijn ze naar India gevlucht na aanhoudende bedreigingen. Mursal en haar broertje kunnen wegens geldgebrek nog steeds niet naar school.

Farida Hares was sinds 2004 de hoofdredactrice van het jeugdjournaal in Afghanistan, opgericht op initiatief van de Nederlandse mediastichting Free Voice. Ze vluchtte voor haar leven na ernstige dreigementen, geuit door de beveiliging en het management van de
---




staatsomroep RTA. Sinds september 2008 zit ze met haar gezin in India; uit veiligheidsoverwegingen is dit niet eerder bekend gemaakt. Op verzoek van Free Voice heeft Reporters Respond 1000 euro gedoneerd, om in de eerste levensbehoeften van het gezin Hares te voorzien. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft het Afghaanse gezin een tijdelijke vluchtelingenstatus verleend. Ze hebben haast niks, ook geen geld om haar twee kinderen naar school te kunnen laten gaan.

Ayenda Sazan / Toekomstmakers is door Free Voice's KNN ontwikkeld vanaf 2004. KNN startte tegelijkertijd ook jeugdjournaals in Suriname en Zuid-Afrika. Deze drie jeugdjournaals werden al snel succesvol; hoge kijkcijfers en veel waardering van kinderen en ouders. Twee jaar later leidde dit succes ertoe dat Free Voice besloot het Kids News Network uit te breiden; nu worden vergelijkbare jeugdjournaals ook uitgezonden in Zambia, Indonesië, Peru en Birma en het netwerk breidt zich steeds verder uit. KNN bereikt nu gezamenlijk zo'n 20 miljoen kijkers per week wereldwijd.

Wegens de extreem moeilijke omstandigheden in post-Taliban Afghanistan, kostte dit jeugdjournaal de meeste tijd en het meeste geld, maar het Afghaanse jeugdjournaal maakte ook het grootste verschil. Sinds de aftocht van de Taliban, was Ayenda Sazan het eerste programma op de Afghaanse TV waarin vrouwen presenteerden, kinderen liedjes zongen die niet perse over religie gingen en er een weerbericht voor het hele land te zien was; drie keer per week, twee keer 15 minuten in de talen Pastun en Farshi. Het team bestond uit zo'n 25 jonge professionele journalisten, die het land introkken om alle Afghaanse kinderen een stem op TV te geven, soms met gevaar voor eigen leven.

Farida Hares (bruin jasje) tijdens het Suikerfeest in 2007, met haar redactie in Kabul.
---




Ayenda Sazan was al snel populair: de staatsomroep bestempelde het zelf jarenlang als `ons best bekeken programma'. Naast lof ontving de redactie ook veel kritiek, met name van de religieus-conservatieve krachten in Afghanistan, die nog steeds van mening zijn dat vrouwen thuis horen te zitten en indien op straat, gehuld in een geheel bedekkende burka. Met de jaren nam de frequentie en ernst van kritiek en bedreigingen toe. Presentatrices werden steeds ernstig bedreigd, zodat ze Het Ayenda Sazan logo

genoodzaakt waren geheel gesluierd naar de studio te komen, om voor de camera met een hoofddoekje te kunnen presenteren. Ook ontving Farida steeds vaker 's nachts dreigtelefoontjes. Toen de RTA-directie vorig jaar werd vervangen begonnen de problemen. Ook zij eisten dat minder vrouwen te zien waren, laat staan dat een vrouw leiding gaf aan een programma. Na een zeer serieuze `waarschuwing' van de beveiliging van RTA, besloot haar man, die politieman in Kabul was, dat het te gevaarlijk was voor het gezin Hares.

Na de vlucht van Farida is de hele redactie naar huis gestuurd en is alle apparatuur en de kantoorruimte in gebruik genomen door de nieuwsredactie van RTA. Meneer Nazari, de algemeen directeur van RTA, weigert email, post en telefoon van Free Voice te beantwoorden. Ook wees hij resoluut een NOS Journaal ploeg van Peter ter Velde, die een reportage over het jeugdjournaal wilde komen maken, de deur.

Het Afghaanse jeugdjournaal zendt sinds de vlucht van Farida nog maar eenmaal per week uit, op zaterdagmiddag. Free Voice heeft twee onafhankelijke media onderzoekers naar het programma laten kijken. Volgens beide is de kwaliteit zeer sterk gedaald. Het is slecht gemonteerd en bestaat uit alleen lokaal en gekleurd nieuws. Bij een willekeurige steekproef op straat in Kabul onder de doelgroep bleek een meerderheid het programma wel te kennen en regelmatig te kijken. De behoefte aan kinderprogramma's onder de jeugd blijft groot.

In de studio van RTA werd driemaal per week Ayenda Sazan opgenomen, totdat Farida vluchtte en haar redactie naar huis werd gestuurd.


---




Ayenda Sazan wordt nu door een vrijwillig team van twee meisjes en achttien jongens (van 12 tot 18 jaar) gemaakt, met een producer van RTA als begeleider. Verschillende RTA medewerkers hebben anoniem verteld dat de directie het programma geen enkele prioriteit geeft en dat directeur Nazari het programma het liefst van de zender haalt.

Naast het onacceptabele bedreigen van de hoofdredactrice, heeft dit programma ook te weinig met een journalistiek onafhankelijk en begrijpelijk jeugdjournaal te maken, om nog langer deel uit te maken van het Kids News Network. Het huidige RTA management neemt de persvrijheid, vrouwenrechten en kinderen als kijkers niet serieus.

Het samenwerkingsverband is officieel verbroken, totdat de situatie bij de staatsomroep structureel verbetert. Zo gauw er weer een kans is voor Afghaanse journalisten om een kwalitatief jeugdjournaal te maken en haar hoofdredactrice weer veilig terug kan keren, staat de deur bij KNN voor hen open. Concreet houdt de verbroken samenwerking in dat RTA geen gebruik meer kan maken van andere jeugdjournaalreportages, niet zal deelnemen aan de jaarlijkse KNN Summit en collectieve projecten (zoals de verslaggeving rond de World Cup in 2010) en de website www.knnafghanistan.com wordt opgeheven. De hoofdredacteuren van de KNN journaals uit Peru, Suriname, Zuid- Afrika, Zambia, Birma en Indonesië roepen samen met het NOS Jeugdjournaal en Free Voice op tot hulp aan Farida Hares en tot actie tegen de afbrokkelende persvrijheid in Afghanistan.

Ayenda Sazan is van 2004 t/m 2008 gesteund door de Nationale Postcode Loterij, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Oxfam Novib.



Ingezonden persbericht