Ingezonden persbericht


Nationale Gezondweek scoort!
Nederland 'doet even gezond' en is 11.594 kilo lichter

Amsterdam, dinsdag 31 maart 2009 - De Nationale Gezondweek 2009 die plaats vond van 23 t/m 29 maart jl. zit er op. Aan de eerste editie van dit initiatief om gezonde voornemens op een laagdrempelige manier te stimuleren, deden 7.136 deelnemers mee. Samen aten zij 21.408 kilo groenten en fruit en dronken 17.248 glazen water. De deelnemers bewogen in totaal 856.321 minuten en vielen maar liefst 11.594 kilo af.

Gezonde strijd
Ruim driekwart van de Nederlanders heeft gezonde voornemens zoals meer bewegen, afvallen en gezonder eten, maar slechts één op de tien houdt ze vol. Het online platform van Nationale Gezondweek biedt een leuk, luchtig en laagdrempelig steuntje in de rug om deze gezonde plannen te realiseren. De deelnemers kregen afgelopen week dagelijks verse eet- en beweegschema's aangeboden van een voedingscoach en een personal trainer. Hiermee konden zij gezonde punten verdienen en zo de strijd aanbinden tegen collega's, vrienden, familie en vooral zichzelf.

Mannen, vrouwen, groepen
Aan de Nationale Gezondweek deden in totaal 7.136 deelnemers mee, waarvan 1070 mannen (15%) en 6066 vrouwen (85%). De hoogste individuele 'gezondscore' werd behaald door een vrouw. De deelnemer met de meeste gezonde vrienden was een vrouw. Op www.nationalegezondweek.nl werden 117 groepen gevormd. De hoogst behaalde individuele- en groepsscores zijn:

De beste M/V waterdrinkers: man 54 glazen | vrouw 68 glazen De M/V die het meeste afviel: man 2,4 kilo | vrouw 2,2 kilo De grootste M/V groente-eters: man 3,1 kilo | vrouw 2,6 kilo De beste M/V fruiteters: man 26 stuks | vrouw 34 stuks De meest beweeglijke M/V: man 267 minuten | vrouw 388 minuten De gemeente met de meeste deelnemers: Amsterdam
De gemeente waar de hoogste scores werden behaald: Staphorst De meest beweeglijke gemeente: Alkmaar
De beste 'opdrukker': een vrouw (85 keer)
De meest gebruikte aanmoedigingstekst: 'Gaat er iets mis met je beweegschema vandaag?' (966 keer)

Reacties van deelnemers
"De laatste keer dat ik touwtje heb gesprongen was in '56. Gelukkig had ik talent. Maar ben wel kapot, wat een training!" - "Bij mij gaat het zo goed, ik heb direct een weekje Kreta geboekt." - "Volgens mij hebben we nu wel alle groentes gehad toch?" - "Ik ben nog geen week bezig en heb nu al een prachtige date, dit moeten jullie vaker doen!" - "Kunnen jullie mijn vriend vragen om ook mee te doen, hij heeft het hard nodig en naar mij wil hij niet luisteren."

Over Nationale Gezondweek
Nationale Gezondweek is een belangeloos initiatief onder leiding van Andries Voskamp: "Nederland is toe aan een weekje gezond. De uitkomsten van een onderzoek(1) dat wij hebben laten uitvoeren, onderstrepen de uitgangspunten van de Nationale Gezondweek. Veel mensen hebben een duwtje in de rug nodig bij hun gezonde voornemens. Nationale Gezondweek helpt hierbij. Het aantal deelnemers, de behaalde resultaten en de enorme hoeveelheid positieve reacties die we hebben gekregen zijn, naast het feit dat wij een gezonde levensstijl een warm hart toedragen, reden te meer om van De Nationale Gezondweek een jaarlijks terugkerend evenement te maken!" www.nationalegezondweek.nl blijft online. Zo blijft een weekje gezond te allen tijde beschikbaar en kan iedereen die zich aanmeldt, het hele jaar door gebruik maken van de (nieuwe) eet- en beweegschema's.


- Einde bericht -

**