Politie Zaanstreek-waterland

Inwoners Zaanstreek-Waterland minder vaak slachtoffer criminaliteit dan in de rest van het land.

Uit de Integrale Veiligheidsmonitor 2008 (IVM) die het CBS op initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gehouden, blijkt dat de inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland gemiddeld minder vaak slachtoffer worden van criminaliteit dan in de rest van Nederland.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de inwoners van Zaanstreek-Waterland zich gemiddeld veiliger voelen dan overige Nederlanders.

Die uitkomst loopt parallel met de extra inzet die het regiokorps in 2008 heeft gepleegd om de veiligheid te vergroten. Het aantal misdrijven is in 2008 voor het vierde achtereenvolgende jaar gedaald (bron: jaarcijfers politieregio Zaanstreek- Waterland 2008). Het aanpakken van geweld in de publieke ruimte heeft in 2008 extra aandacht gekregen. Dit heeft duidelijk effect gehad. Het aantal straatroven daalde met 34% ten opzichte van 2007. En ondanks dat er een landelijke stijging te zien is in het aantal overvallen is het beeld in Zaanstreek-Waterland stabiel. In december 2008 heeft slechts één overval plaatsgevonden. In deze maand is normaal gesproken een explosieve stijging te zien in het aantal overvallen. De politie is in burger en in uniform extra aanwezig geweest in winkelgebieden. Bekenden van de politie hebben zich kunnen verheugen in een bezoek aan huis van de politie met de boodschap dat ze in de gaten werden gehouden.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de tevredenheid van burgers over het contact met de politie in dit korps vergeleken met de landelijke cijfers een fractie onder het gemiddelde ligt. De korpsleiding herkent zich niet in deze cijfers en geeft aan dat er de afgelopen jaren juist veel is geïnvesteerd in het contact met de burgers. In 2008 waren er in totaal ongeveer 422.000 publiekscontacten. In slechts 37 gevallen leidde dit tot een klacht over het optreden van de politie. Verder is het politiewerk vanwege de vele wijkteams zeer dicht bij de burger georganiseerd.

De IVM is het nieuwe jaarlijkse veiligheidsonderzoek en vervangt de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR).

Postbus 400

1544 ZG Zaandijk

Telefoon (075) 6271134

Fax (075) 6271280
Nr. 090330


---- --