van 31 maart 2009

Gemeente Rotterdam


---

Concerncommunicatie

2009 | 12 Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam Collegevergadering van Postadres: Postbus 70012 31 maart 2009 3000 KP Rotterdam

Secreatariaat

Concerncommunicatie:

Telefoon 010-4172918

Burgemeester

1 31-03 Het college van B en W biedt op woensdag 15 april om 19.00 uur de deelnemers aan de `9th congress of the European Skull Base Society' een ontvangst aan in de Burgerzaal van het Stadhuis. De conferentie wordt georganiseerd in opdracht van dr. K.H. Pauw, chef de clinique afdeling KNO van het Erasmus MC Rotterdam. De wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang treedt op als gastvrouw. 2 31-03 Het college van B en W gaat akkoord met het bezoek van burgemeester Aboutaleb aan Berlijn van 1 tot 2 april 2009. De burgemeester neemt daar deel aan de Europese conferentie: Integrating Cities. Doel van de conferentie is het Europese beleid op het gebied integratie en participatie beter af te stemmen op de stedelijke praktijk. Tevens biedt de conferentie de gelegenheid om het participatiebeleid van Rotterdam, met name ook de Europese jongerenhoofdstad, voor een groot podium te promoten. 3 31-03 Het college stelt op zondag 5 april de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor ongeveer 300 genodigden van de 29e Fortis Marathon. De burgemeester treedt op als gastheer. 4 31-03 Het college van B en W stelt op woensdag 1 april de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de Echo Awards 2009. De Echo Awards worden uitgereikt aan een excellente allochtone wo- en een hbo- student in bèta techniek. De prijzen worden uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dhr. R. Plasterk. 5 31-03 Het college heeft de 1e begrotingswijziging 2009 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1 31-03 Het college adviseert positief over de Ontwerp Beleidsvisie Duurzame Mobiliteit van de stadsregio Rotterdam en stuurt daarover een brief naar het dagelijks bestuur van de stadsregio. Het doel van de beleidsvisie is een regionale visie op duurzame mobiliteit te formuleren en om bestaande gemeentelijke initiatieven op dat vlak onder één noemer te brengen.
2 31-03 Het college heeft kennis genomen van de geactualiseerde planning en raming van het project Randstadrail en zal de Raad en het dagelijks bestuur van de stadsregio hierover informeren. Daarnaast heeft het college kennis genomen van de 3e kwartaalrapportage Randstadrail 2008.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1 31-03 Het college heeft een aanvraag om planschadevergoeding afgewezen. De aanvraag kwam van de voormalige eigenaar van een pand aan de Floris Versterlaan. Aanleiding van de aanvraag is de vaststelling van het bestemmingsplan `Molenlaankwartier'.

Pagina 1 van 3




B en W berichten
2009 | 12
Pagina 2 van 3

2 31-03 Het college heeft de ingebrachte zienswijzen tegen het ontwerp vrijstellingsbesluit voor het oprichten van een horecapaviljoen ongegrond verklaard en besloten een verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij de Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland. Het horecapaviljoen wordt gevoegd aan een kantoorruimte aan de Westerkade, tegenover huisnummer 1. Om het plan mogelijk te maken stelt het college de raad voor hierover een voorbereidingsbesluit te nemen. 3 31-03 Het college heeft besloten om gezamenlijk met private partijen een vereniging op te richten die zich bezig gaat houden met gebiedsmarketing voor het Rotterdam Central District en burgers/ondernemers informeert over de ontwikkelingen. Het besluit is genomen onder voorbehoud van goedkeuring van het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1 24-03 Het college heeft de brief aan de raad over de `Motie Plonspakket' uit 2007 ingediend door mevr. Hagenaars- Baldee, vastgesteld. Met de Motie Plonspakket wordt het college gevraagd ten aanzien van de realisatie van het deelproject, 750 hectare natuur en recreatie met dezelfde voortvarendheid aan te leggen als de realisatie van de Tweede Maasvlakte. Met de brief voldoet het college aan de toezegging van de wethouder Economie, Haven en Milieu om de Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer te informeren over de uitvoering van de groen- en leefbaarheidsprojecten binnen het project Mainportontwikkeling Rotterdam. Het college stelt de Raad voor om hiermee zowel de Motie Plonspakket als de toezegging als afgedaan te beschouwen. 2 24-03 Het college van B en W heeft kennis genomen van het jaarverslag van de Algemene Directie van het Havenbedrijf Rotterdam N.V(HbR) over 2008. De AVA nam tevens het besluit om de huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen, de heer A.J. Scheepbouwer, opnieuw te benoemen voor een periode van vier jaar. Ook werd de heer ir. J.M. Kroon herbenoemd als lid van de Raad van Commissarissen. De Raad is over de inhoud van de vergadering per brief geïnformeerd.
3 31-03 Het college stelt eenmalig een bedrag van 350.000 vanuit het Investeringsfonds Rotterdam beschikbaar aan Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam (SKAR) voor de aankoop en herontwikkeling van het voormalige opslagpand van Chefaro in het Vierhavengebied. SKAR zal 22 werkruimten en een studio realiseren voor professionele ondernemers en kunstenaars uit de muziek- en mediasector. De muzieksector biedt kansen voor nieuwe creatieve bedrijvigheid en is dan ook een speerpunt in het economische beleid. In de plannen voor Stadshavens is al opgenomen dat het ontwikkelen van bedrijfspanden voor creatieve ondernemingen in dit gebied wenselijk is, omdat daarmee de aantrekkelijkheid van het gebied in de toekomst versterkt zal worden. Het realiseren van dit muziekpand is een van de eerste initiatieven van dit gebied. 4 31-03 Het college heeft de visie Werklocaties 2030 vastgesteld. De visie Werklocaties 2030 is een uitwerking van de Stadsvisie op het gebied van economie. Doel van de visie is het in kaart brengen van de gewenste economische ontwikkelingen van Rotterdam en de regio. De Werklocaties 2030 laat zien welke ontwikkelingen er op de verschillende locaties mogelijk zijn. In deze visie zijn vier groepen economische functies onderscheiden: havenbedrijven, overige bedrijven, kantoren en voorzieningen, zoals bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Al eerder stelde het college de visie voor Wonen vast.




B en W berichten
2009 | 12
Pagina 3 van 3

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1 31-03 Het college van B en W heeft het Plan van Aanpak Alcohol vastgesteld. Het plan richt zich op voorkomen of terugdringen van alcoholgebruik van jongeren onder de 16 jaar en het voorkomen en terugdringen van zwaar en overmatig alcoholgebruik bij de groep van 16 jaar en ouder. In de praktijk blijkt dat erkenning van het eigen probleem door de alcoholgebruiker lastig is en dat men niet snel uit eigen beweging hulp zoekt. Daarnaast heeft ook Rotterdam de laatste jaren te maken met verschijnselen als `indrinken' en `comadrinken'. Onderzoek wijst uit dat de leeftijd waarop men begint met drinken van invloed is op de mate van alcoholgebruik op latere leeftijd. Het Plan van Aanpak Alcohol is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de GGD Rotterdam-Rijnmond, de dienst JOS, het Jeugdconsulaat en de Directie Veiligheid. De uitvoering is in handen van deelgemeenten, zorginstellingen, scholen, politie, openbaar ministerie, en de horeca in Rotterdam.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* het raadslid mevrouw J.J. Verwijs (GL) over aanpassing reiskostenvergoeding.
* de raadsleden mevrouw B Gülmüs (PvdA) en M. Heijmen (PvdA) over veiligheidsmaatregelen ondernemers Zuid.

* de raadsleden Z. Baran (PvdA) en M. Talbi (PvdA) over schooladvies.
* het raadslid mevrouw S. Belhaj (D66) over advies Sociaal Planbureau over WMO-budget huishoudelijke hulp 2009.

* het raadslid Belhaj (D66) over het Advies SPR over witte senioren.






---- --