Regering.nl



Balkenende houdt openingstoespraak op Afghanistan-conferentie

Nieuwsbericht | 31-03-2009

'Deze conferentie bewijst dat de internationale gemeenschap heel veel gelegen is aan een veilige, stabiele toekomst voor een welvarend Afghanistan'. Dat zei minister-president Balkenende bij de opening van de Afghanistan-conferentie.

Minister-president Balkenende (toespraak gehouden in Engels):

President Karzai, Secretaris-Generaal, Excellenties, geachte dames en heren,

Welkom in Nederland, welkom in Den Haag: internationale hoofdstad van vrede en recht, zetel van het Vredepaleis en veel andere internationale organisaties, zoals het Internationaal Hof van Justitie. Nederland is er trots op als gastheer te mogen optreden voor deze speciale conferentie over Afghanistan. Het is ons een grote eer zo veel belangrijke gasten vanuit de hele wereld te mogen verwelkomen. Dank dat u allemaal op zo'n korte termijn heeft kunnen komen.

Ik ben ervan overtuigd dat van uw aanwezigheid hier een krachtige boodschap van hoop en vertrouwen aan de Afghaanse bevolking zal uitgaan. Deze conferentie bewijst dat de internationale gemeenschap heel veel gelegen is aan een veilige, stabiele toekomst voor een welvarend Afghanistan.

Er is de afgelopen jaren op veel fronten succes en vooruitgang geboekt, maar er zijn nog veel uitdagingen. De vastberadenheid en het optimisme van de Afghaanse bevolking stemmen ons echter hoopvol. Samen moeten we de Afghanen helpen hun dromen te verwezenlijken. De gecombineerde kracht van defensie, ontwikkeling en diplomatie zal dat doen slagen.

Doel van deze conferentie is onze gezamenlijke inspanningen om het leven van de Afghanen te verbeteren en hen in staat te stellen het eigen leven op te pakken een nieuwe impuls te geven. Of we hier nu zijn als buurland, als donor of als deelnemer in ISAF, we geloven allemaal dat Afghanistan alleen kan floreren door intensieve samenwerking en coördinatie. Ik hoop dan ook dat we vandaag een duidelijk politiek signaal afgeven dat we schouder aan schouder staan met het Afghaanse volk.

Dames en heren,

Dit jaar is het 110 jaar geleden dat de eerste internationale vredesconferentie in Den Haag plaatsvond en de uitkomsten daarvan zijn nog altijd actueel. Ik hoop dat dit gegeven u zal inspireren en dat deze conferentie zal bijdragen aan een veilig, vrij en welvarend Afghanistan. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we daar samen in zullen slagen. Ik wens u dan ook graag een vruchtbare conferentie toe.

Dank u.