Dierenorganisaties willen camera's bij vergassing varkens


Amsterdam, 20090331 -- De Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp hebben een brandbrief gestuurd naar de commissie van LNV met daarin het dringende verzoek zich in het komende debat over CO2-bedwelming bij slachtvarkens hard te maken voor plaatsing van camera's in de ruimtes van slachterijen die met CO2-bedwelming werken om het bedwelmingsproces aan de hand van het gedrag van de varkens volledig te kunnen volgen.

De dierenorganisaties vinden dit noodzakelijk omdat eerdere onderzoeken aan de Universiteit van Zürich naar CO2-bedwelming (zie de link onderaan dit bericht waar te zien is hoe een varken bedwelmd wordt met dit gas) hebben uitgewezen dat bij pure CO2-gastoediening stress, angst, hevige ademnood en irritatie van de slijmvliezen optreedt en pas na gemiddeld 30 seconden uiteindelijk de bewusteloosheid intreedt.In Nederland deed bedwelmingsdeskundige Dr. R. Hoenderken hier al in 1979 onderzoek naar en zijn conclusies waren dezelfde als die van de Zwitserse onderzoekers. Om die reden werden dan ook direct daarna de vergunningen voor CO2-bedwelming door de overheid ingetrokken. Twintig jaar later werd het verbod weer opgeheven doordat de Vleeskeuringswet werd ingetrokken en de EU-regelgeving van kracht werd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt echter dat het louter economische redenen zijn waarom zij de uitbanning van de CO2-bedwelmingsmethode voor varkens en pluimvee (nog) niet heeft geamendeerd. Beide dierenorganisaties vermoeden dat de overheid bewust Artikel 3 van het Besluit doden van dieren overtreedt, door gebruik van CO2 toe te staan. In dit besluit staat letterlijk: "Bij het (....) bedwelmen, slachten of doden wordt de dieren elke vermijdbare opwinding of pijn of elk vermijdbaar lijden bespaard".

In de media werd de afgelopen tijd door de sector en de minister gesuggereerd dat de beelden uit het Zwitserse onderzoek gedateerd zijn. Zowel Dr. Hoenderken als de Zwitserse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat, na het meten van de hersenactiviteit tijdens de CO2-bedwelming onder praktijkomstandigheden, de varkens tijdens het excitatiestadium nog bij volle bewustzijn zijn. Beide dierenorganisaties is volstrekt onduidelijk wát er dan gedateerd is. Het CO2-gas is niet veranderd, en ook varkens zijn nog steeds varkens. Het enige verschil dat wordt genoemd is dat de dieren thans in groepen worden bedwelmd. Het werkelijke verschil is dat varkens die in groepen worden bedwelmd, niet meer kunnen springen, zich tegen de wanden kunnen slaan en omvallen, zoals het varken in het filmpje, omdat de dieren daar in een volle cabine de ruimte niet voor hebben. Echter, de dieren zullen hun stress, opwinding, pijn, excitatie en doodsangst op dezelfde manier ondergaan.
Dit lijden is te voorkomen door zuurstof (O2) toe te voegen aan de CO2 en dit gasmengsel iets te bevochtigen. Excitatie en ademnood zullen dan nagenoeg afwezig zijn. Voor pluimvee zijn in Europa reeds enkele bedwelmingsinstallaties in gebruik waar de dieren met dit CO2-O2-gas worden bedwelmd. In deze installaties zijn ramen geplaatst, zodat een ieder het bedwelmingsproces continu kan beoordelen. Het feit dat minister Verburg én slachterij VION het niet nodig vinden beelden te laten zien van de huidige situatie waar pure CO2 wordt gebruikt doet beide dierenorganisaties ernstig vermoeden dat de minister en VION iets te verbergen hebben. Het inspectieluik, dat inderdaad aanwezig is bij VION, geeft onvoldoende zicht op het volledige bedwelmingsproces.

Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)
Op een site van het Europese Parlement staan een aantal amendementen van de EFSA met betrekking tot de bescherming van dieren bij het doden (gedateerd 18-12-2008, dus vrij recent). De EFSA doet geen voorstellen om de CO2-bedwelming voor varkens niet meer toe te staan, maar in Amendement 1 - Voorstel voor een verordening - Overweging 6 staat waaróm de EFSA dit niet voorstelt. Hierin staat letterlijk:
"De aanbevelingen om het gebruik van koolstofdioxide voor varkens en pluimvee en het gebruik van waterbadbedwelmers voor pluimvee geleidelijk uit te bannen, zijn niet in dit voorstel opgenomen, omdat uit de effectbeoordeling is gebleken dat die uitbanning op dit moment in de EU economisch nog niet haalbaar is".
En in Amendement 24: (zie eveneens de snelkoppeling hieronder): "Koolstofdioxide mag niet worden gebruikt voor het verdoven of doden van eenden en ganzen." (Volledigheidshalve melden we hier nog maar even dat tijdens de vogelpestcrisis ook eenden "geruimd" zijn met pure CO2), en dat vorig jaar vele ganzen door Duke Faunabeheer met CO2-gas zijn gedood.)

74.125.77.132:80/search?q=cache:5xdDlAo-W7YJ:www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do%3FpubRef%3D-//EP//NONSGML%2BCOMPARL%2BPE-414.334%2B01%2BDOC%2BWORD%2BV0//NL%26language%3DNL+EFSA+en+CO2-bedwelming+slachtdieren&cd=2&hl=nl&ct=clnk
In de Wet op de Dierproeven is deze methode (CO2-O2) al sinds 1993 nadrukkelijk aanbevolen middels de toen verschenen Code of practice "Euthanasie van proefdieren", en met klem door de overheid (VWA) voorgeschreven.

In onderstaande link kunt u de Zwitserse onderzoeksbeelden bekijken over de CO2-gasbedwelming:
www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=N082tXCac08

Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp





Ingezonden persbericht