Jan Schouten's roman Onland begonnen aan opmars


Psychologische thriller ook handboek voor mannen in mid-life crisis

AMSTERDAM, 20090331 -- Onland, de literaire debuutroman van Jan Schouten, recent verschenen bij Van Gennep, is begonnen aan een opmars in de boekhandel. Onland is op internet ontdekt als must-read boek voor mannen in de leeftijdcategorie van 40 tot 60 jaar. Zij lijden vaak, net als de hoofdpersoon, aan achterstallig onderhoud van hun gevoelsleven. In Onland kunnen zij lezen hoe hoofdpersoon Harrie Schot op het nippertje zijn mid-life crisis overleeft.

Bedreiging van binnenuit
"Bijna iedere man,"zegt schrijver, ondernemer, psycholoog Jan Schouten, "wordt van binnenuit bedreigd bij het afsluiten van het eerste deel van zijn leven. Voornamelijk met carriere en andere verantwoordelijkheden bezig zijn, zonder innerlijke verzorging, eist nu eenmaal zijn tol. Mijn hoofdpersoon in Onland gaat net niet aan zijn crisis ten onder."

Goede eerste recensies
De roman van Schouten wordt op internet als literaire psycho-thriller gekarakteriseerd, een nieuw genre in de Nederlandse literatuur. In de gedrukte media wordt Onland besproken als subtiel geschreven weergaloze roman (Brabants Dagblad), gedurfd debuut (Trouw), trefzeker (Haarlems Dagblad)en boeiend (Twentse Courant/Tubantia).

Mid-life crisis
Het overleven van een mid-life crisis wordt in Onland in detail beschreven. Hoofdpersoon Harry Schot heeft te maken met voortwoekerend verraad en bedrog in zijn naaste omgeving. Hij herkent dit pas laat. De vroeg in zijn jeugd afgereisde vader die zaken doet vanuit communistisch Cuba, een eigenzinnige extravagante moeder, onechte vrienden, zijn plotseling verdwenen ex-vrouw en een zakelijk partner die zich crimineel verrijkt bij het door de hoofdpersoon opgebouwde milieu-adviesbureau. Zij bepalen zijn leven. De zakelijk partner blijkt samen met een journalist, klanten van het adviesbureau af te persen voor grote bedragen. Het bedrijf staat daardoor op moerasgrond, snel zinkend.

Aktualiteit
Onland is in de aktualiteit verankerd. Door het samenvallen van meerdere crisis situaties op hetzelfde moment wordt de hoofdpersoon door chaos bedreigd en komt hij tot niets. Tegenstrijdige gevoelens nemen bezit van hem. Pas als hij door de burgemeester wordt gesommeerd op zijn verwaarloosd erf een eik om te hakken, geplant door zijn daarna verdwenen vader, breekt de ban. Hij ziet het licht en kan weer ordelijk denken en maatregelen nemen om zijn leven op de rails te krijgen.

Hoofdpersoon Harry Schot blijkt door zijn woede uitstekend te kunnen functioneren. Hij hakt knopen door, lost problemen op en rekent hardhandig af met de figuren die hem jarenlang bedrogen en respectloos zijn gevoelens verkrachtten. Niemand ontsnapt. De gevolgen zijn dramatisch en maken Onland tot een zeer verrassende roman. Je neerleggen bij uitzichtloze situaties leidt tot niets. Aanpakken is de boodschap, met aandacht voor eigen gevoelens en behoeften om niet met achterstallig onderhoud geconfronteerd te worden, als het bijna te laat is.
Onland is een literaire psycho-thriller van formaat, uniek in de Nederlandse boekenwereld.

Titel: Onland. Auteur: Jan Schouten Uitgever: Van Gennep Amsterdam
ISBN 97890055159581 NUR 301

Onland
Onland
Jan Schouten