Ingezonden persbericht


(12 maart 2009 - Bericht van Coalitie 'Stop de NAVO')

P E R S B E R I C H T

Coalitie 'Stop de NAVO' neemt Afghanistanconferentie Den Haag mee in protestweek

Utrecht, 12 maart 2009 -
Enkele dagen voor de NAVO-top in Straatsburg vergaderen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken met o.a. Ban ki Moon en Karzai over de volledig vastgelopen NAVO-operatie in Afghanistan. Reden voor de coalitie 'Stop de NAVO' om voorafgaand aan de protesten in Straatsburg ook op 31 maart in Den Haag te protesteren tegen deze NAVO-operatie en tegen het feit dat de NAVO tal van internationale problemen militariseert.

In het eerste weekend van april 2009 komen de leiders van de NAVO in Straatsburg bijeen om het 60 jarig bestaan van de NAVO te vieren. Een internationale coalitie, bestaande uit meer dan 500 organisaties uit bijna 30 landen organiseert in Straatsburg een grote demonstratie, een massale blokkade, een conferentie (met sprekers als Noam Chomsky en Malalai Joya) en een aktiekamp tegen de NAVO en de oorlog. Er worden tienduizenden mensen uit heel de wereld verwacht voor deze activiteiten.

De Nederlandse coalitie 'Stop de Navo' (bestaande uit meer dan 20 Nederlandse organisaties) is een onderdeel van de internationale coalitie en regelt onder andere het busvervoer vanuit Nederland. Er is veel enthousiasme voor de bus, vooral onder studenten, een tweede bus is inmiddels al bijna gevuld. Deze bussen zullen vrijdagochtend 3 april in alle vroegte uit Nederland vertrekken. Op zondag 29 maart zal er in Amsterdam een voorbereidingsbijeenkomst gehouden worden voor alle deelnemers. Er zal voorlichting gegeven worden over de agenda van de NAVO, de activiteiten in Straatsburg en er zal een blokkade-training verzorgd worden. De afgelopen maanden zijn in tal van plaatsen voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

De stuurgroep van de coalitie Stop de NAVO heeft direct na het bekend worden dat de Afghanistanconferentie op 31 maart a.s. in Den Haag gehouden zal worden besloten om tussen de bovengenoemde voorbereidingsbijeenkomst en het daadwerkelijk vertrek naar Straatsburg een protestactie te organiseren op 31 maart in Den Haag. Nadere informatie over deze actie volgt zo spoedig mogelijk. De coalitie roept andere organisaties, bijvoorbeeld de lidorganisaties van de coalitie 'Troepen Terug uit Afghanistan' op om zich bij deze actie aan te sluiten.

De coalitie Stop de NAVO bestaat uit: De Groenen, DIDF, Enschede voor Vrede, FEDKOM, Haags Vredes Platform, HTIB, Internationale Socialisten, Kerk en Vrede, NCPN, Nederlands Palestina Komitee, Pais, PSP92, SAP, Stichting VIA, Universitaire Activisten, VD AMOK, Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland

-------

Noten voor de pers

(

Ingezonden persbericht