Ingezonden persbericht


UITGELICHT MAART 2009

Zes jaar na de val van Bagdad

Dinsdag 31 maart 2009
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 7,50 / ¤ 5,00 (studenten, 65+)
Reserveren: actie@degeus.nl o.v.v. de bange stad en aantal

Zijn de Iraakse burgers beter geworden van de val van Saddam Hussein? Zes jaar na de invasie zit men nog altijd met problemen met water en stroom en blijft een deel van het land onveilig. De indeling op basis van geloof is ernstig verscherpt. Nog steeds worden mensen vanwege hun geloof vermoord. In Bagdad zijn er wijken waar vrijwel alleen soennieten wonen en wijken waar alleen sjiieten wonen. Voor christenen is bijna geen plaats meer. Bendes hebben macht gekregen als gevolg van armoede onder jongeren. Dagelijks worden mensen tegen losgeld ontvoerd. De gevolgen van zes jaar onrust en onveiligheid zijn groot. Veel Irakezen hebben geweld meegemaakt en zijn getraumatiseerd. Ze durven geen beslissingen te nemen. Irak heeft een overschot aan weduwen en kinderen groeien weer op zonder hun vaders.

Naar aanleiding van het verschijnen van de roman De bange stad van journaliste Judit Neurink wordt de huidige situatie in Irak besproken door Peter ter Velde (verslaggever NOS-Journaal), Mient Jan Faber (hoogleraar VU) en Judit Neurink. Het gesprek zal geleid worden door Wouter Kurpershoek (presentator EenVandaag). Wat heeft de invasie opgeleverd? Is het wenselijk en mogelijk een (westerse) democratie in Irak te implementeren? Welke rol kunnen media daarbij spelen? Wat zijn de toekomstplannen? Wat gebeurt er in Irak als de Verenigde Staten weggaan? En wat doet Nederland dan? Hoe (on)afhankelijk is Nederland van de Verenigde Staten?

De bange stad vertelt het verhaal van drie gezinnen met verschillende geloven, die met elkaar bevriend zijn en door huwelijk verbonden. Zij proberen zich staande te houden in het geweld dat na 2003 in de Iraakse hoofdstad is losgebarsten.

Dit debat wordt georganiseerd door Uitgeverij De Geus en Press Now i.s.m. Felix Meritis.

Verwacht...

25e Globaliseringslezing met Etweda Cooper: De vrouwen van Afrika kunnen het tij keren dinsdag 7 april

Etweda Cooper (secretaris generaal van het Liberian Women's Initiative) zal spreken over het geheim van de Liberiaanse vredesvrouwen en of hun aanpak succesvol kan zijn in andere conflictgebieden op het Afrikaanse continent. Zij gaat in gesprek met journaliste Linda Polman en schrijver Vamba Sherif. Voorafgaand zal de film Pray the Devil Back to Hell worden vertoond.

I Have a Dream... Vrijheid van meningsuiting, religie en politiek over 15 jaar? dinsdag 21 april

In deze bijeenkomst zal o.a. Sadik Harchaoui (directeur Forum) ingaan op de vraag: wat zijn gemeenschappelijke issues om de publieke ruimte van de toekomst te markeren? Is religie nog een actueel thema in ons publieke domein of moet religie beperkt worden tot het privédomein? Geven we in onze wetgeving andere religies en tradities genoeg ruimte of moet de wetgeving worden aangepast? Wat zijn de internationale ontwikkelingen op deze terreinen en wat betekent dit voor de pluriformiteit in een stad als Amsterdam?

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl
Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u zich via deze link afmelden.