Debatcentrum Tumult

Persbericht

Na de stormen
Gaza, verkiezingen in Israël, en de toekomst

De verkiezingen in Israël leverden winst op voor de partijen ter rechterzijde, de Arbeiderspartij scoorde een historisch dieptepunt. Deze uitslag valt niet los te zien van de recente oorlog die Israël tegen Palestina voerde; het land verkeert in een kramp. Kan Israël daar nog uit losraken? Kan Israël, ook door zichzelf, als een normaal land worden beschouwd?

In december en januari was de hele wereld getuige van het optreden van de Israël in de Gazastrook. Bush, en in zijn kielzog een boel andere landen, legden Israël geen strobreed in de weg. Ook niet toen duidelijk werd dat Israël wederom de Geneefse Conventies aan haar laars lapte. Deze omgang met Israël past in een lange traditie. Amerikaanse overheden blokkeren elke veroordeling van Israëlitisch optreden. Ook Nederland, in weerwil van de wens van een deel van haar bevolking, spreekt geen veroordeling uit. Het lijkt of Israël geen rekenschap over haar daden hoeft af te leggen. Verandert dat met het aantreden van president Obama? En zal Nederland dan ook een andere rol durven spelen? Maakte het resultaat van de verkiezingen in Israël daar nog verschil in? Zal Israël in de nabije toekomst als een normaal land worden behandeld?

Een debat over de vraag waarom Israel geen rekenschap aflegt over haar daden in het licht van de verkiezingsuitslag en het recente offensief in de Gaza. Met o.a. Floor Janssen, arabiste en auteur van Clingendael security paper "Hamas and its Positions Towards Israel"; Jeff Handmaker, lector in Development, Human Rights and Governance aan de Institute for Social Studies; Paul de Waart, Emeritus hoogleraar Volkenrecht Vrije Universiteit Amsterdam. Moderator: Rik Delhaas, VPRO.

Datum: dinsdag 31 maart. Tijd: 20.00-21.30 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Toegang: gratis.

Tumult ism ICCO en Electronic Intifada


---