Ingezonden persbericht


ŠIMEK VOOR DE VERANDERING
Vanaf dinsdag 31 maart (acht afleveringen), 22.50 uur Nederland 2

Martin Šimek presenteert vanaf dinsdag 31 maart Šimek voor De Veranderingg. Als gastpresentator bij de EO interviewt hij acht christenen over hun geloof in God. Gevraagd naar zijn drive antwoordt hij met de zijn kenmerkende tongval: 'Ik wil heel graag weten hoe mensen hun leven leven. Maakt geloven een verschil?' Gepassioneerd: 'En als je leven ingrijpend verandert? Wat dan? Blijft geloof dan hetzelfde?' Šimeks stijl en onverwachte invalshoeken beloven bijzondere gesprekken. Onder de gasten zijn Antoinette Hertsenberg, Kew Jaliens, Sharon Kips en Cees Dekker.

Ontwikkeling
Van oorsprong ging De Verandering over het bekeringsmoment van een gelovige. Eindredacteur Floor Koomen: 'In het vervolg De Verandering 10 jaar later is meer ingezoomd op hoe je geloof nu op je leven ingrijpt, maar ook andersom hoe het leven je geloof verandert. In Herberg de verandering praatte Andries Knevel met gasten over moeiten in hun leven. Wat doet dat met je geloof?' Diezelfde vraagstelling vormt de leidraad voor Šimek voor De Verandering.

Verschil
Welk verschil verwacht Koomen met deze nieuwe gastpresentator? 'Kijkers ervoeren Herberg de Verandering als een gesprek tussen christenen onderling. Martin Šimek noemt zichzelf niet-praktiserend christen. Door die grotere afstand tot het christelijk geloof komt hij heel direct en authentiek bij de kern; welk verschil geloven maakt. We hopen dat onze gasten mooie verhalen over hun geloof zullen vertellen.'

Martin Šimek
Martin Šimek (Praag, 1948) ontvluchtte in 1968 het toenmalige Tsjecho-Slowakije en begon aan een studie bedrijfseconomie in Nederland. Nadat hij carrière had gemaakt als tenniscoach, ging hij in 1994 als interviewer aan de slag bij de RVU. Tot en met eind december 2008 presenteerde hij elke nacht van zaterdag op zondag tussen twaalf en één op Radio 1 het programma Šimek 's Nachts, dat opmerkelijk hoge luistercijfers haalde. Onder het pseudoniem AnoNe tekent hij cartoons voor De Groene Amsterdammer en hij schrijft columns voor diverse media.