UMC Utrecht


Nieuw examen blijkt struikelblok

Artsen uit niet-EU-landen slaagden er steeds vaker in als arts in Nederland werk te krijgen, de laatste jaren gaat dat weer moeilijker. Een nieuw examen vormt een struikelblok. Paul Herfs concludeert dat in zijn promotieonderzoek waarvoor hij honderden buitenlandse artsen ondervroeg. Herfs promoveert op 31 maart aan het UMC Utrecht.

Centraal in Herfs' onderzoek staan artsen uit niet-EU-landen, vaak politieke vluchtelingen. Vanwege taalproblemen komt deze groep lastig aan een baan op niveau. Sinds 2005 moeten buitenlandse artsen een assessment van het ministerie van VWS ondergaan. Naast medische kennis worden daarin ook algemene vaardigheden zoals Nederlands, Engels en kennis van de Nederlandse volksgezondheid getoetst. De uitkomst van het assessment kan variëren van rechtstreekse inschrijving in het BIG-register tot een half tot drie jaar aanvullende studie. Na het doorlopen van de aanvullende opleiding kunnen ze in Nederland als arts aan het werk.

Herfs signaleert een probleem met het assessment. Tot 2005 werden zo'n honderd buitenlandse artsen per jaar toegelaten, de afgelopen drie jaar in totaal slechts 19. De meeste artsen slagen niet voor het taalvaardigheidsdeel van het assessment. Ze worden niet goed voorbereid op het examen en bovendien is een cursus Nederlands op het vereiste niveau niet beschikbaar.

Vóór 2005 beoordeelde de Commissie Instroom Buitenlandse Artsen, een interuniversitaire plaatsingscommissie, toelatingsverzoeken van buitenlandse artsen. Vanaf 1996 beoordeelde de commissie aanvragen van meer dan duizend artsen. Een groot deel van hen studeerde af als arts en vond vervolgens werk. Tot 1993 mochten ziekenhuizen overigens zelf beoordelen of ze buitenlandse artsen accepteerden.

In 2000 studeerden de eerste 70 buitenlandse artsen af die in 1996 waren toegelaten. Herfs laat zien dat deze artsen op één na allemaal een baan vonden, het merendeel binnen drie maanden. Tussen 2000 en 2004 haalden 191 buitenlandse artsen hun bul. Van de 69 die reageerden op de enquête van Herfs hadden 65 binnen drie maanden werk gevonden. Hiervan hadden 41 ook een opleidingsplaats verworven.

Herfs inventariseerde ook de studieproblemen van 99 buitenlandse artsen aan vijf medische faculteiten die in 2002 en 2005 begonnen met hun studie. 61 van hen had geen problemen, de andere 38 kampten met een taalachterstand en tekortschietende medische kennis en vaardigheden.

Paul Herfs werkt als vertrouwenspersoon aan de Universiteit Utrecht. Prof. dr. Jeen Haalboom van het UMC Utrecht begeleidde zijn promotieonderzoek.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
maandag 30 maart 2009