Gemeente Rotterdam

31 maart 2009

Gemeente Rotterdam start proef met elektrische fietsen

De gemeente Rotterdam start als eerste grote werkgever in de regio, samen met VCCR, een proef met elektrische fietsen. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) heeft vandaag onder het motto `Proberen is overtuigen' de elektrische fiets bij medewerkers van de gemeente geĂŻntroduceerd. Het gebruik van de e-fiets past binnen de ambities van de gemeente om te werken aan een beter klimaat en een goede luchtkwaliteit, door duurzame en innovatieve vormen van vervoer te stimuleren.

De proef bij de gemeente duurt een maand. Medewerkers die werkzaam zijn in de kantoren van Europoint bij het Marconiplein, kunnen een week lang een e-fiets op proef nemen voor het woon- werk verkeer. Ook zijn de e-fietsen beschikbaar als dienstfiets. De e-fiets is met name interessant voor mensen die vanaf 9 kilometer van het werk wonen en normaal per auto naar het werk gaan. De elektrische fiets biedt trapondersteuning en is daardoor zeer comfortabel voor langere afstanden. Wethouder Baljeu: "ik hoop dat zoveel mogelijk mensen gestimuleerd worden om de e-fiets te gebruiken als ze eenmaal het gemak ervan hebben ervaren. Wij willen in Rotterdam een trend zetten"

De gemeente Rotterdam is koploper in Nederland op het gebied van elektrisch vervoer. Zo heeft Rotterdam als eerste gemeente elektrische oplaadpalen in de openbare ruimte, in de Karel Doormanstraat en op de Wilhelminapier. Gemeentewerken maakt gebruik van elektrische scooters en Roteb zet elektrische vuilniswagens en veegwagens in. De handhavers van Stadstoezicht verplaatsen zich met behulp van segways, onder meer in het gebied bij het Centaal Station. Het e- fiets project maakt onderdeel uit van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Rotterdam Climate Initiative.

Na de gemeente Rotterdam nemen diverse grote werkgevers de fiets op proef, waaronder het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rabobank.

Meer informatie over de e-fiets is te vinden op www.electricfantastic.nl