EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

31 maart 2009

EVO EN TLN: 'MINISTER MOET DOORPAKKEN NA AANNAME VERSNELLINGSWET VOOR 30 WEGPROJECTEN'

EVO en TLN zijn content met de bijna kamerbrede steun in de Eerste Kamer voor de wet versnelling besluitvorming wegprojecten. De wet treedt met terugwerkende kracht op 1 januari 2009 in werking. Nu is het aan Minister Eurlings om zijn belofte na te komen door nog in deze kabinetsperiode dertig schoppen in de grond te steken en tien lintjes door te knippen.

Na lang wachten kan nu een begin gemaakt worden met het oplossen van de dertig grootste knelpunten en flessenhalzen op het Nederlandse snelwegennet. Hiermee komt er eindelijk een einde aan de jarenlange frustratie van weggebruikers over de onmacht van de overheid om de toenemende filedruk op deze fileknelpunten echt aan te pakken. De wet voorziet namelijk in vereenvoudigde en verkorte procedures die minder onderzoek vergen. De nieuwe procedures gaan gelden voor onder andere de flessenhals A4 bij Leiden, één van de knelpunten die zeer hoog scoort in de file top 50.

De versnellingswet komt voort uit de bevindingen van de commissie-Elverding. Die concludeerde dat veel infrastructurele plannen vertraging oplopen door de ingewikkelde procedures en moeizame samenwerking tussen de verschillende bestuurslagen. De commissie bracht haar rapport in maart 2008 naar buiten.