Provincie Noord-Brabant

|Persbericht                         |

|Datum         |
|31 maart 2009 |
|Nummer        |
|70            |
Impuls voor duurzaamheid haven- en industrieterrein Bedrijven Moerdijk wisselen energie/warmte, reststromen en water uit

Haven- en industrieterrein Moerdijk krijgt een ringleiding voor optimale uitwisseling van energie/warmte, water en reststromen tussen bedrijven. Doel is om te komen tot aanzienlijke vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen en daarmee bij te dragen aan een schonere leefomgeving.

Omvangrijke koppelingen en vergaande samenwerking tussen bedrijven en overheden, onder het motto 'Duurzame verbindingen Moerdijk'. Met deze ambitie bekrachtigen het Havenschap Moerdijk, Rijkswaterstaat Zuid-Holland, het Waterschap Brabantse Delta, Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk (BIM), de Gemeente Moerdijk en de Provincie Noord-Brabant op 2 april 2009 hun samenwerking.

Met meer innovatie, meer symbiose en meer snelheid wordt op unieke manier gewerkt aan de kwaliteitsverbetering op het haven- en industrieterrein Moerdijk. Moerdijk moet het toonbeeld worden van een bedrijventerrein met een optimaal evenwicht tussen economische, ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten. De provincie ziet in de 'verbindingen' - een project uit de programmalijn Schoon Brabant - grote kansen voor innovatie en het in praktijk brengen van duurzaamheidsinitiatieven op bedrijventerreinen.

De duurzame verbindingen Moerdijk zorgen voor een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Er komt een ringleiding op het gehele terrein voor een optimale uitwisseling van energie/warmte, water en reststromen tussen de bedrijven. Een aantal koppelingen voor de uitwisseling van reststoffen tussen bedrijven is al gerealiseerd. Deze individuele koppelingen tussen bedrijven onderling worden nog verder uitgebreid.

Een utility park gaat gezamenlijke voorzieningen stroomlijnen op het gebied van energie en water voor het haven- en industrieterrein. Op dit moment worden daarvoor onderzoeken uitgevoerd. Deze verbindingen leiden tot besparingen op het gebruik van water en energie en dus tot kostenbesparingen voor bedrijven. Ze zorgen ook voor vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen en dragen bij aan een schonere leefomgeving.

Naast economische en ecologische aspecten ligt er een hoge ambitie om de sociale duurzaamheid van haven- en industrieterrein Moerdijk te versterken in harmonie met de directe omgeving. Hierbij gaat het om het creëren van gemeenschappelijke en sociale voorzieningen voor bedrijven, medewerkers en gebruikers. Om de arbeidsparticipatie in Moerdijk te stimuleren, wordt bijvoorbeeld hard gewerkt om het terrein beter bereikbaar te maken.

N.B. Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de ondertekening van de intentieovereenkomst 'Duurzame verbindingen Moerdijk', donderdag 2 april 2009, 16.00 uur, Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), Middenweg 38, Moerdijk.

Bij dit persbericht hoort een video. Deze video kunt u rechtenvrij en kostenloos gebruiken op uw eigen website, zij het met bronvermelding: provincie Noord-Brabant.




Provincie Noord-Brabant