Ingezonden persbericht


Persbericht


31 maart 2009

Omroep Zenit zet haar pogingen om in het omroepbestel te komen ook na 1 april 2009 voort.

Omroep Zenit maakt vandaag bekend dat zij het benodigde aantal van 50.000 betalende leden per 1 april 2009 niet heeft weten te halen. Daarmee is Zenit niet in staat om een aanvraag in kunnen te dienen om vanaf 2010 tot het publieke omroepbestel toegelaten te worden. Voor de gehele publieke omroep is hiermee een kans gemist omdat Omroep Zenit een duidelijke inhoudelijke meerwaarde en vernieuwing meebrengt, in aanvulling op het werk van de huidige omroepen. Deze meerwaarde wordt ook volmondig erkend door de beleidsmakers op en rondom het Mediapark en in Den Haag.
Zenit zal daarom ook na 1 april aanstaande doorgaan met het werven van leden en samen met deze leden druk op de politiek gaan uitoefenen om onder nader te bepalen condities ook de komende concessieperiode al in het bestel actief te kunnen worden.

Voorzitter van Zenit: Radi Suudi:

"De Nederlandse publieke omroep is in beginsel open en democratisch. Maar de praktijk is dat een nieuw omroepinitiatief ongeveer 50 tot 70 euro per nieuw te werven lid moet kunnen investeren. Partijen met weinig eigen vermogen zien het initiatief schipbreuk lijden of gaan zich diep in de schulden steken. En dit staat volkomen los van de inhoudelijke meerwaarde die een initiatief biedt. Dat kan je voorkomen door niet na, maar voorafgaand aan de ledenwerving de inhoudelijke toets op meerwaarde uit te voeren. En de nieuwe initiatieven die dat overleven de mogelijkheid te geven zich met een bepaalde hoeveelheid zendtijd te presenteren en leden te werven. Nu heeft meer dan een dozijn initiatieven zich het vuur uit de sloffen gelopen terwijl van meet af aan duidelijk was dat de meesten ook bij voldoende leden de inhoudelijke toetsing van de minister niet zullen overleven. Wij gaan de komende tijd door met het werven van leden. En we verwachten dat de politiek tussentijds ruimte voor ons zal scheppen om te zorgen dat het geluid van de nieuwe Nederlanders en de multiculturele samenleving de komende jaren bij de publieke omroep gehoord kan worden."

Alleen voor redactie: