Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht steunt creatieve industrie

Om de Utrechtse creatieve industrie te bevorderen, ondersteunt de gemeente Utrecht - samen met het ministerie van Economische Zaken en de provincie Utrecht - twee nieuwe initiatieven: Creative Xcellerator en Utrecht Manifest. In totaal subsidieert de gemeente Utrecht deze projecten met één miljoen euro uit het beschikbare budget voor cofinanciering in het kader van Pieken in de Delta 2007.

Utrecht heeft een sterke economische uitgangspositie binnen de snel groeiende creatieve industrie. Van alle Nederlandse steden heeft Utrecht de grootste creatieve klasse. Het percentage inwoners, werkzaam binnen creatieve beroepen is in Utrecht 37%, tegenover gemiddeld 25% in de vier grote steden*. Utrechtse kennisinstellingen als de Universiteit Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Hogeschool Utrecht trekken veel creatieve studenten aan en leveren veel potentiële creatieve ondernemers af.

Creative Xcellerator
In het project Creative Xcellerator werken de Taskforce Innovatie Regio Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht samen aan versterking van het innovatienetwerk in de creatieve industrie. Zij streven naar een open innovatie- en kenniscentrum voor de creatieve industrie. Met bedrijven, onderwijsinstellingen, intermediaire organisaties en onderzoeksinstituten wordt structureel samenwerkt en gezocht naar manieren om het ondernemerschap van creatief talent te versterken. Actieve kennisuitwisseling en het uitwerken van daadwerkelijke business cases door studenten zijn onderdelen van het project. Het college besloot vandaag tot subsidiëring van het project Creative Xcellerator met acht ton. Het ministerie van EZ subsidieert dit project met hetzelfde bedrag.

Utrecht Manifest
Het project Utrecht Manifest zet in op het veranderend belang van design, dat nog te vaak geassocieerd wordt met het uitzonderlijke afwijkende en luxueuze objecten. Het richt zich meer op de feitelijke prestatie van vormgeving en vormgevers en minder op de sterk kunstzinnige waarde van het designobject. Via een educatief programma en bijeenkomsten wordt gewerkt aan een mentaliteitsverandering bij zowel vormgevers als bij hun samenwerkingspartners, zoals bedrijven, overheden culturele instellingen. Utrecht Manifest wordt uitgevoerd door de Stichting Utrecht Manifest, waarin de Universiteit Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, het Centraal Museum en het bedrijf Pastoe samenwerken. Rond het thema Social Design worden in juni en juli van dit jaar twee zomercursussen gegeven en vinden er in samenwerking met het Studium Generale Programma van de Universiteit van Utrecht lezingen plaats. De activiteiten van Utrecht Manifest vinden plaats in de wijk Hoograven. Door wijkbewoners bij het project te betrekken wordt binding in de wijk gestimuleerd en inspiratie gehaald uit de diversiteit in de wijk. Utrecht Manifest kreeg vandaag van het college een subsidie van bijna 250.000 euro toegewezen. De provincie Utrecht subsidieert dit project met hetzelfde bedrag. Van het ministerie van EZ krijgt het project bijna 500.000 euro.

Het ministerie van Economische Zaken is in 2006 gestart met het programma Pieken in de Delta. De subsidieregeling richt zich op het versterken van de economische kansen (pieken) in zes regio's. Utrecht is deel van de regio Noordvleugel Randstad.


* Atlas voor Nederlandse gemeenten 2007