Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 31 maart 2009|


1. Voortgang Investeringsbudget Landelijk Gebied GS hebben de voortgangsrapportage ILG 2008 vastgesteld. Zij stellen de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de hoogte van de voortgang in de uitvoering van het ILG. Via het ILG zijn alle Rijksmiddelen gebundeld die worden geïnvesteerd in de revitalisering van het Brabantse platteland.

2. Grondwaterwinningen Brabant Water wil de grondwaterwinningen in Budel, Eindhoven en Nuland wijzigen. Doel is om de vergunde hoeveelheden tussen deze winlocaties te verplaatsen. Zo zijn deze winningen duurzamer in te passen. GS hebben kennis genomen van de bijbehorende milieu-effectrapportage en vergunningaanvragen. Die zijn ter inzage gelegd en naar de wettelijke adviseurs gestuurd.

3. Ammoniakproblematiek GS hebben vragen van de CDA-Statenleden Van Vught en Aarts-van de Loo naar aanleiding van een recente zitting bij de Raad van State beantwoord. De Raad zette vraagtekens bij het huidige uitgangspunt dat in het kader van de Natuurbeschermingswetvergunning de veranderingen van een veehouderij na 1 oktober 2005 beoordeeld worden. GS geven aan dat de gevolgen van een definitieve uistspraak die de nieuwe denkrichting van de Raad volgt groot zullen zijn. Verder antwoorden GS dat er wordt gezocht naar oplossingen voor de ammoniakproblematiek.

4. Natuurbeschermingswet Bestaand gebruik van agrarische bedrijven moet zo veel mogelijk integraal worden beoordeeld bij het opstellen van beheerplannen. In die context moet het verlenen van tijdelijke vergunningen worden gezien. Sluiting van agrarische bedrijven zonder bijgaande schadevergoedingsregeling is niet aan de orde. Dat antwoorden GS op een brief van de Nederlandse Melkveehouders Bond (NVM). Die maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond de uitvoering van de Natuurbeschermingswet en het beheerplan De Peel.

5. Waterverordening GS hebben een ontwerp Waterverordening voor Noord-Brabant en voor waterschap Rivierenland vastgesteld. De provinciale waterregelgeving moet worden aangepast voor de nieuwe Waterwet, die in december van dit jaar in werking treedt. Daarnaast regelt de verordening een aantal nieuwe onderwerpen, zoals normering van de wateroverlast en regionale waterkeringen. De verordening ligt vanaf april zes weken ter inzage. Iedereen kan tot en met 25 mei 2009 zienswijzen indienen.

6. Geld voor innovatie in de landbouw Stichting Agro en Co Brabant richt zich de komende jaren op initiatieven en plannen die heel innovatief en economisch robuust zijn. GS stellen jaarlijks een subsidie van E500.000 beschikbaar voor de periode van 2009 tot en met 2012. Agro en Co geeft advies en ontwikkelt innovatieve projecten van bedrijven in de agro(food)sector en landbouw. De provincie, de ZLTO en de Rabobanken in Brabant zijn deelnemers in en financiers van de stichting.

7. SER advies over verkoop Essent SER Brabant vindt het besluit tot vervreemding van het provinciaal aandeel in Essent opportuun en onontkoombaar, gegeven de actuele situatie en omstandigheden. Dit staat in zijn advies aan de provincie over de verkoop van het provinciaal aandeel in Essent. GS geven in een brief aan hoe zij met dit advies omgaan.

8. Rail Service Centrum Moerdijk GS sturen de minister van Verkeer en Waterstaat het masterplan Rail Service Centrum Moerdijk toe. Op dit moment wordt de business case voor de exploitatie uitgewerkt. Partners zijn het Havenschap Moerdijk en ProRail.

9. Brabants MIT De proefvakken met duurzaam stil asfalt op de N279 en de N268 maar ook het aanbrengen van bermverharding bij de N279 worden opgenomen in het Brabants Meerjarenprogramma Infrastructuur en Mobiliteit (MIT) van 2010-2014. GS zullen de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid hierover informeren.

10. Infrastructuur GS stellen extra geld ter beschikking voor drie projecten om de provinciale infrastructuur te verbeteren. Het gaat om aanpassing van de kruising Langenboomseweg (Zeeland), aanleg van het fietspad Oisterwijk-Boxtel (Haaren) en reconstructie van de kruising Amert-A50.

11. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Maasdonk, voor de splitsing van een langgevelboerderij aan de Vinkelsestraat 94 te Vinkel.

Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar voor het realiseren van een woning in het kader van de regeling ruimte-voor-ruimte aan de Vlierstraat 28-18a te Oud Gastel van de gemeente Halderberge geweigerd, hebben ingestemd met het inbrengen van zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan Nieuwkuikseweg 2 van de gemeente Haaren.