Gemeente De Marne


Groningen bereidt fietsknooppuntroutes voor

Gedeputeerde Staten hebben besloten opdracht te verlenen aan Grontmij en Van der Tuuk om voor de provincie Groningen een basisplan te maken voor het nieuw recreatief fietsknooppuntennetwerk. Het fietsroutenetwerk is een nieuwe manier van het bewegwijzeren van fietsroutes dat inmiddels over een groot deel van Nederland (en België) verspreid In verschillende andere provincies, waaronder Friesland,
bestaat al een knooppuntroutenetwerk of is het in voorbereiding, zoals in Drenthe.
Het is de bedoeling dat het routenetwerk in Groningen straks aansluit op dat van Friesland, Drenthe en op het Duitse grensgebied. Het nieuwe fietsknooppuntennetwerk is een aanvulling op de bestaande bewegwijzerde fietsroutes die de provincie Groningen ongeveer twintig jaar geleden in samenwerking de ANWB heeft aangelegd. Een van de voordelen van het nieuwe netwerk is dat veel nieuwe fietspaden die in de afgelopen jaren in de provincie zijn aangelegd, ook onderdeel gaan uitmaken van het nieuwe routenetwerk.

Voorbereiding

Naar verwachting is het basisplan in de zomer van dit jaar klaar. Dan kan er ook een inschatting worden gemaakt van de uitvoeringskosten. Daarnaast is de ontwikkeling van een digitale fietsrouteplanner in het projectplan opgenomen (in samenwerking met de Fietsersbond). Ten slotte zal de Stichting Marketing Groningen zorgen voor de promotie.

Planning

Alle planelementen (uitvoering basisplan, fietsrouteplanner, promotie- en onderhoudsplan) worden na de zomer met een financieringsplan ter beoordeling voorgelegd aan de regio's, waarin de gemeenten samenwerken, en daarna aan Gedeputeerde Staten. Als zij met de uitvoering en de financiering instemmen, dan wordt de uitvoering van het routenetwerk via een aanbestedingsprocedure op de markt gebracht. De kosten voor het maken van het basisplan zijn begroot op bijna 30.000 euro.

Route uitstippelen

Met het fietsknooppuntennetwerk kan de fietser door bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Met behulp van dit systeem is het mogelijk om een route samen te stellen. De fietser kan zelf bepalen op welk knooppunt hij/zij wil beginnen en op internet of via een gekochte kaart een route uitstippelen. Vervolgens in de juiste volgorde de nummers van de knooppunten noteren en de fietser kan op pad.

Persbericht Provincie Groningen, 31 maart 2009.