Ingezonden persbericht


Rotterdam designprijs 2009
Inschrijving gestart

De inschrijving voor de Rotterdam designprijs 2009 is geopend. Ontwerpers en opdrachtgevers worden uitgenodigd om hun meest spraakmakende, baanbrekende ontwerpen in te sturen tot en met 8 mei 2009. De belangrijkste creatieve visies van de afgelopen twee jaar komen in aanmerking voor de Rotterdam designprijs. Tijdens de tentoonstelling van de genomineerden in Museum Boijmans Van Beuningen kiest een internationale jury de prijswinnaar.

Prijs

Aan de Rotterdam designprijs kan ieder in Nederland gevestigde vormgever, ontwerper, (ontwerp)bureau, opdrachtgever of bemiddelaar deelnemen. De Nederlandse nominatiecommissie bestaat uit Peter van Ingen, Jan Boelen, Matthijs van Dijk, Nikki Gonnissen, Arjen Ribbens, Helen van Ruiten en José Teunissen. Zij selecteren de tien genomineerden voor de prijs en de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Een internationale jury kiest tijdens deze tentoonstelling de prijswinnaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤15.000.

Het aanmeldingsformulier is beschikbaar op www.designprijs.nl en de sluitingsdatum is 8 mei 2009.

Geschiedenis

De Rotterdam designprijs is een nationale prijs die in 1993 is ingesteld en eens in de twee jaar wordt toegekend. Deze prijs brengt de uitzonderlijke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerp onder de aandacht en stimuleert tevens het openbare debat over design. Het Nederlands ontwerp is vitaal en geniet een brede, internationale belangstelling. Sinds de instelling van de designprijs is er veel veranderd in de ontwerpwereld. Het aandachtspunt van de prijs is sinds 2007 verschoven van het autonome product naar de visie van de ontwerper.

Tentoonstelling

Van 19 september tot en met 13 december 2009 toont Museum Boijmans Van Beuningen de tien genomineerden voor de Rotterdam designprijs 2009. In de tentoonstelling worden uiteenlopende posities, oftewel toonaangevende creatieve visies gepresenteerd. Zo worden zowel verbanden als tegenstrijdigheden in het hedendaagse Nederlands ontwerp zichtbaar.

Voor meer informatie over de Rotterdam designprijs: www.designprijs.nl. (Eerdere edities, zie archiefpagina)

De 'Rotterdam designprijs 2009' is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.