Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 30 maart 2009)

Op een informatieavond op 25 maart belegd door inwonersvereniging 'Hoor de Haar' te Haarzuilens werd door meerdere inwoners gemeld dat sinds de plaatsing van het nieuwe geluidsscherm aan de oostzijde (Maarssenbroek) van de A2 ter hoogte Haarzuilens de geluidsoverlast van de A2 is toegenomen. De inwoners gaven de wens te kennen dat ook aan de westkant een geluidsscherm geplaatst zal worden. De aanwezige ambtenaren gaven terecht aan dat een geluidsscherm, niet zo maar geplaatst wordt, daar dienen goede redenen voor aanwezig te zijn. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Is het college bereid om geluidsmetingen te doen aan om vast te stellen of de geluidsoverlast is toegenomen?
2. Is het college bereid om bij de weging van de uitkomsten van geluidsmetingen in haar overwegingen niet alleen de wettelijke normen op het gebied van geluidsoverlast bij woningen mee te nemen maar ook in overweging te nemen dat een groot deel van het gebied tussen de A2 en Haarzuilens de bestemming 'natuur' heeft. Zoals het college weet kan teveel geluid ook schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de fauna in een natuurgebied?
3. De gemeente Utrecht is geen eigenaar van het bedoelde geluidsscherm. Is het college bereid om de eigenaar van het betreffende scherm bestuurlijk en eventueel juridisch aan te spreken op de gevolgen van een eventueel geconstateerd 'klankkasteffect' van het bedoelde geluidsscherm.
4. De komende maanden zitten de bomen in blad. Dit heeft mogelijk een dempende werking op het geluid.
5. Is het college bereid om een eventueel uitgevoerd onderzoek over een langere periode uit te strekken zodat ook gemeten wordt in maanden waarop bomen niet in blad staan?
6. Is het mogelijk om op grond van de gedane metingen te berekenen hoe groot de geluidsoverlast zal zijn na het gereedkomen van de verbrede A2 en de daarmee gepaard gaande toename van de geluidsproductie?

---- --