Gemeente Utrecht

Stedenbouwkundig Plan Leidsche Rijn Centrum Noord vastgesteld

Het college van Utrecht heeft het Stedenbouwkundig Plan Leidsche Rijn Centrum Noord vastgesteld. Dit stedenbouwkundig plan vormt het kader waarbinnen de bouwplannen voor dit deelgebied van Leidsche Rijn Centrum wordt uitgewerkt. In het gebied komen niet alleen woningen en kantoren, maar ook centrumfuncties als horeca, winkels en een hotel- en congresruimte. De gemeente hoopt in 2011 met de eerste bouwactiviteiten te starten.

Leidsche Rijn Centrum Noord is een van de vier deelgebieden van het toekomstig Leidsche Rijn Centrum. Dit deel van het centrum ligt ten noorden van het spoor. Het stedenbouwkundig plan is een uitwerking van het Masterplan Leidsche Rijn Centrum. Dat betekent dat bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan veel aandacht is geweest voor de aansluiting op de andere delen van Leidsche Rijn Centrum. Belangrijk ook bij de uitwerking van het Masterplan Leidsche Rijn Centrum naar dit stedenbouwkundig plan is de ambitie om een levendig, stedelijk gebied te realiseren.

Hoogbouw
Een karakteristiek onderdeel van de ontwikkeling is de hoogbouw, centraal gelegen in het gebied. Op deze plaats kan straks de Belle van Zuylen (262 meter) verrijzen. De gemeente is nu in gesprek met initiatiefnemer Burgfonds over een intentieovereenkomst. Voor ondertekening legt het college deze conceptovereenkomst voor aan de gemeenteraad. Voordat de bouwvergunning voor de Belle van Zuylen aangevraagd kan moet er eerst een nieuw bestemmingsplan zijn. Ook worden de milieueffecten nog onderzocht.

Nieuw bestemmingsplan en milieueffecten
Het huidige bestemmingsplan laat geen woningbouw toe. Dat betekent dat de gemeente een nieuw bestemmingsplan moet maken voor dit gebied. Het stedenbouwkundig plan is daar het startpunt voor. Om de milieueffecten goed in kaart te brengen heeft de gemeente besloten de milieueffecten van het plan te onderzoeken. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk om de inwoners goed bij het proces te betrekken. De gemeente streeft ernaar om de inspraakprocedure rondom bestemmingsplan en MER (Milieu Effect Rapport) dit jaar te starten.

Inspraak bestemmingsplan en MER
Als duidelijk is wanneer de inspraak start gaat de gemeente hier breed bekendheid aan geven. Vooruitlopend op de inspraakprocedure organiseert de gemeente voor de zomer een brede informatie-avond over Leidsche Rijn Centrum met niet alleen informatie over Leidsche Rijn Centrum Noord, maar ook over de andere deelgebieden. Meer informatie over Leidsche Rijn Centrum Noord kunt u verkrijgen op de website van de gemeente Utrecht, www.utrecht.nl/leidscherijn.