Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

CNV Metaaltechniek(vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 31 maart 2009


------

CNV Metaaltechniek baalt van opstelling UWV in faillissement autoconcern

"UWV zet Kroymans-mensen in de kou"

CNV Metaaltechniek laakt de houding van de uitkeringsinstantie UWV bij het faillissement van Kroymans. "Het UWV laat de mensen van Kroymans-groep in de kou staan. De salarissen van maart zijn niet uitbetaald door Kroymans en nu is zo goed als zeker dat de mensen ook in april en mei geen geld op de rekening krijgen gestort. Het UWV staat er bij en kijkt er naar. Onbestaanbaar!" Bestuurder Dolf Polders van CNV Metaaltechniek is zwaar getergd door de houding van het werkbedrijf UWV.

Uit het onderhoud dat Polders dinsdagmiddag had met de curator in het faillissement van automobielconcern Kroymans - inmiddels zijn 4 bedrijfsonderdelen failliet verklaard - bleek dat het UWV niet van plan is de wettelijke betalingsverplichting op zich te nemen. "Als aantoonbaar is dat de onderneming zelf geen betalingsmiddelen meer heeft moet het UWV die betalingsverplichting overnemen. Dat is ook in dit geval zo. Dus vroeg of laat zal het UWV over de brug moeten komen. Dan vind ik het echt ongehoord dat het UWV nu niet over de brug komt. Dit betekent dus dat vele gezinnen dubbel en dwars worden getroffen. De betalende baan verdwijnt en bovendien komt er wellicht drie maanden lang geen geld op de rekening. Over het vakantiegeld van mei wil ik het dan niet eens hebben! Deze mensen kunnen hun vakantieplannen sowieso wel schrappen."

Volgens Polders zal de bond op het hoogst mogelijke niveau inzetten om het UWV tot ander optreden te dwingen. "Dit is echt buiten alle perken. Zo ga je niet met mensen om."

Uit de ontmoeting met de curator maakt Polders op dat nu eerst wordt geprobeerd het importeurschap van diverse merken door te verkopen aan andere gegadigden. Daarna wordt de focus verlegd op de diverse merkdealers binnen de Kroymans-groep.

Die lokale dealers zijn binnen het geheel verantwoordelijk voor de opgebouwde schulden.

Van de Kroymans-holding zijn inmiddels Kroymans Import Europe, de Kroymans Retailgroup, Kroymans Corporation en Kroymans Car Import failliet verklaard.

Het UWV wil zijn vingers niet branden aan de kwetsbare constructie van schuldsanering, zo wordt duidelijk uit het betoog van de curatoren.

Polders: "Maar aan het eind van welk denkbaar scenario dan ook zal het UWV over de brug móeten komen. Het financieel onvermogen van Kroymans om salarissen uit te keren is namelijk aantoonbaar. Dat verplicht het UWV tot overname van die verplichting. Het is uiterst onfatsoenlijk dat het werkbedrijf dit niet inziet en de geldnood bij de getroffen werknemers niet alvast nu lenigt."