GroenLinks

Huizinga neemt GroenLinks voorstel Taxi-Tom-Tom over

31 maart 2009

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat neemt een voorstel van GroenLinks over, om taxis in de toekomst standaard uit te rusten met een tom-tom gericht op klanten. Zo kunnen instappers voor de rit de kortste route zien, die de taxi zal rijden. Binnen het huidige systeem met een vaste kilometerprijs, kan de klant bovendien van te voren de prijs zien. Huizinga noemde het voorstel van Ineke van Gent tijdens een overleg rond het taxibeleid een 'buitengewoon goed idee' en gaat het voorstel onderzoeken.

GroenLinks blijft zich zorgen maken over de kwaliteit van taxi. De introductie van vrije marktwerking heeft vooral geleid tot een flinke toestroom van extra taxis, zonder de prijzen lager zijn geworden of de kwaliteit beter. Klanten zijn nog te vaak de dupe van chauffeurs die de verleiding niet kunnen weerstaan een ongevraagd ommetje te maken, om wat extra geld in het laatje te brengen. Een Taxi-Tom-Tom, waarbij de klant bij het instappen een digitaal routekaartje te zien krijgt met de kortste route plus de prijs, geeft de klant meer zekerheid.

Technisch is een dergelijke toepassing volgens aanbieders geen enkel probleem. GroenLinks ziet haar voorstel graag opgenomen in de voorschriften die de staatssecretaris ontwikkelt voor de Taxi Boord Computer.

Ineke van Gent