MBO raad

Gezamenlijke brandbrief MBO Raad, VO-raad, PO-raad, HBO-raad

31-03-2009 - De brancheorganisaties in het onderwijs hebben gisteravond een gezamenlijke brief gestuurd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Vaste Commissie voor Onderwijs en Wetenschappen van de Tweede Kamer om hun zorgen te uiten over de aanstaande bezuinigingen in het onderwijs. Het onderwijs dreigt met EUR 1.7 miljard te worden gekort. Het kabinet schrijft dat de bijdrage voor de loonontwikkeling in de collectieve sector op nul wordt gesteld, terwijl het onderwijs tot voor kort nog mocht rekenen op een loon- en pensioenruimte van EUR 700 miljoen in 2009 oplopend tot EUR
1.100 miljoen in 2010. Ook schrijft het kabinet dat geen geld zal worden vrijgemaakt als compensatie voor de te verwachten groei van het aantal studenten en van het aantal studenten dat langer studeert als gevolg van de crisis.
De gevolgen van de dreigende bezuinigingen zijn desastreus voor de ambities om te komen tot een betere positie van leraren en het oplossen van het lerarentekort; het Actieplan LeerKracht is finaal mislukt als deze bezuinigingen doorgaan. Ook dreigen de instellingen zelf de rekening te moeten betalen voor het opleiden van meer studenten. De kwaliteit van het onderwijs is hiermee in het geding.