Dramatische stijging vermiste konijnen eind 2008

31/03/2009 20:30

Petplan Nederland B.V.

De Rijp, 1 april 2009 - Petplan (Unigarant), de zorgverzekeraar voor hond, kat en konijn heeft eind 2008 een dramatisch aantal vermiste konijnen geregistreerd. Tot deze opmerkelijke conclusie kwam de directie bij de afsluiting van het boekjaar 2008.

Petplan biedt sinds 2008 een complete ziektekostenverzekering voor het konijn inclusief een advertentiebudget tot EURO 250,- , mocht het konijn onverhoopt zoekraken. De lancering van de ziektekostenverzekering leverde aanvankelijk een paar honderd verzekerde konijnen op, maar dit succes werd eind 2008 overschaduwd door de vaststelling van het dramatisch aantal verdwijningen. Meer dan 50 konijnen werden rond de Kerstdagen als vermist opgegeven. Dit is bijna 25% van de totale konijnenportefeuille.

Petplan is naarstig op zoek naar de reden van het hoge aantal vermissingen, maar tast op dit moment nog volledig in het duister over de eventuele oorzaak. De directie denkt niet dat de huidige financiële crisis van invloed is op de vermissingen. Dit te meer daar de voorlopige cijfers van het eerste kwartaal 2009 weer een gestage groei van het aantal aanvragen voor een konijnenverzekering laten zien.

Het konijn is hard op weg een zeer populair huisdier te worden. In Nederland worden inmiddels 750.000 konijnen als huisdier gehouden. De eigenaren, waaronder veel kinderen, zijn zonder uitzondering gek op hun huisdier. En niet zonder reden, want een konijn is intelligent en het is mogelijk met deze dieren een intensieve band op te bouwen. Veel konijnen lopen los in huis, zijn zindelijk en hebben tegenwoordig in veel gezinnen dezelfde status als hond en kat.

Maar ook konijnen kunnen ziek worden. Met de toenemende populariteit van het konijn zijn tegelijkertijd ook de behandelingsmogelijkheden bij de dierenarts toegenomen. De ontwikkeling van deze diergeneeskunde is de laatste decennia in een stroomversnelling gekomen. Er bestaat zelfs een netwerk van dierenartsen met specifieke aandacht voor optimale behandeling van het konijn.

Bijna 6 miljoen honden, katten en konijnen

Nog altijd kiezen veel Nederlanders voor een huisdier met de kat op nummer 1 (ruim 3 miljoen). "We hebben in ons kleine landje bijna 6 miljoen honden, katten en konijnen. Op dit moment zijn ongeveer 100.000 huisdieren in Nederland verzekerd tegen ziektekosten, wat neerkomt op nog geen 2% van het totaal. De Nederlandse markt voor huisdierenverzekeringen kent een groei van 10-20% per jaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat steeds meer eigenaren van huisdieren zich bewust worden van de noodzaak om niet alleen zichzelf, maar ook hun huisdier goed tegen medische kosten te verzekeren", aldus dierenarts en veterinair directeur Petplan Peter van Rooijen.

Over Petplan

Petplan betrad eind 2006 de Nederlandse markt als professionele zorgverzekeraar voor hond en kat. Het bedrijf heeft hiervoor een licentie verkregen van het gelijknamige Petplan UK, de grootste huisdierenverzekeraar ter wereld met meer dan anderhalf miljoen verzekerde huisdieren.

Petplan werkt in Nederland samen met Unigarant, verzekeringsdochter van de ANWB. Unigarant staat garant voor een efficiënte en snelle afwikkeling van ingediende declaraties.

Als onderdeel van AUV Dierenartsencoöperatie heeft Petplan toegang tot het dierenartsenkanaal. "Hierdoor zijn wij in staat onze zorgpakketten met kennis uit de praktijk aan te passen op de wensen van de diereigenaren. Met de konijnenverzekering is Petplan ervan overtuigd een welkome aanvulling te bieden op het bestaande pakket van zorgverzekeringen voor hond en kat. Dit des te meer omdat steeds meer dierenartsen en eigenaren hierom vragen. De vraag vanuit de markt heeft ons uiteindelijk doen besluiten deze verzekering te introduceren. Kennis en marketingervaring uit Engeland (Petplan UK) was hierbij erg waardevol. Des te meer is het dan jammer om eind december zo'n dramatische terugval te moeten constateren in het aantal verzekerde konijnen", aldus Nico Schuurbiers, algemeen directeur Petplan.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.