Het Gesprek

DOEN DOCS 13 april van start op Het Gesprek

Amsterdam, 9 april 2009 - Met ingang van maandag 13 april gaat `DOEN DOCS' van start op Het Gesprek. Tussen 21.30 en 23.00 uur wordt een documentaire uitgezonden die met een bijdrage van Stichting DOEN tot stand is gekomen. Daarna volgt een gesprek onder leiding van presentator Iwris Kelly met de betreffende filmmaker en relevante gasten aan de hand van het thema van avond. Thema's die aan bod komen zijn onder andere mensenrechten, analfabetisme, microfinanciering en cultuurparticipatie. DOEN DOCS bestaat uit acht afleveringen en wordt tweemaandelijks uitgezonden.

Inhoud uitzending 13 april
Op maandag 13 april staat van 21.30 tot 22.30 uur de documentaire `That's Life' geprogrammeerd. Onder het motto `bewustwording is het begin van elke verandering' wijst de stichting First8 met creatieve campagnes op de noodzaak van de strijd tegen armoede. Fotograaf en First8-oprichter Sander Veeneman reisde de afgelopen jaren over de wereld en fotografeerde veel kinderen die opgroeien in armoede, honger en ziekte. In 2004 stelde hij een fotoboekje samen van zijn krachtigste foto's, dat hij aan de 25.000 meest invloedrijke personen ter wereld stuurde. In deze documentaire portretteert Veeneman het leven van drie kinderen in Mozambique, Zuid-Afrika en het noorden van Peru. Sommigen van hen fotografeerde hij meer dan twaalf jaar geleden. Hoe gaat het nu met hen? Drie kinderen, drie verhalen, drie speurtochten met elk een specifiek thema vormen samen een roadmovie-achtige film die je aan het denken zet.

Aansluitend aan de documentaire gaat Iwris Kelly in gesprek met Sander Veeneman en fotografe Ilvy Njiokiktjien. Njiokiktjien werkte voor o.a. het ANP en Sp!ts en het Zuid-Afrikaanse dagblad The Star. Voor het project `Picture your Life', maakte ze een reis van 30.000 kilometer van Zuid Afrika naar Utrecht, waarbij ze op talloze plekken kinderen hun leven liet fotograferen. Haar werk werd onder meer bekroond met de Canonprijs, onderdeel van de Zilveren Camera en de eerste prijs bij the National Geography Photography Contest.

Stichting DOEN
Stichting DOEN is het fonds van de goededoelenloterijen: de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Sponsor Bingo Loterij. De missie van DOEN is werken aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen. DOEN steunt jaarlijks rond de 250 initiatieven op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, Cultuur, Welzijn en Sociale Cohesie. DOEN geeft niet alleen subsidies, maar stimuleert ondernemerschap door ook leningen en garanties te verschaffen en in bedrijven te participeren.

Het Gesprek - de andere zender
Het Gesprek biedt programma's als The Late Show with David Letterman, De Artiestenfoyer met het Koninklijk Concertgebouworkest, Wintertijd, 2 Meter Sessies In Gesprek, HARDtalk, 1 Op 1, BBC World News (ondertiteld) en spraakmakende interviews. Het Gesprek zendt 24 uur per dag digitaal uit via kanaal 25 en analoog van 14.00 tot 02.00 uur via de kabel. Ook is de zender te volgen via www.hetgesprek.nl.