Ingezonden persbericht


Een kijkje achter het masker

Midden op het industrieterrein aan de Transformatorweg staat het J.O.C (Jongeren Opvang Centrum). Het JOC is een justitiële jeugdinrichting voor jongens vanaf 12 jaar. Vanaf de eerste dag dat jongens in het J.O.C terechtkomen, werken de medewerkers samen met hen aan hun terugkeer naar de maatschappij. Maar hoe ziet de maatschappij deze jongens? En hoe kijken zij naar zichzelf en naar de buitenwereld?

Het kunstproject Facelift geeft op een bijzondere manier antwoord op deze vragen en biedt een intieme kijk in de persoonlijke wereld van een aantal jongeren uit het J.O.C. Project Facelift is ontwikkeld en uitgevoerd door beeldend kunstenaar Nienke Jansen en theatermaker Riska Wijgergangs in samenwerking met de afdeling CMV binnen het J.O.C.

Zij werkten met acht jongeren die binnen het J.O.C op de gesloten afdelingen en half open afdelingen verblijven aan een reeks workshops. Tijdens deze workshops gebruikten de jongeren hun eigen gezicht als mal voor een bewerkt gipsen masker. In de maskers komen de persoonlijke ideeën van de jongeren over het thema beeldvorming tot uiting. Geluidsopnamen en teksten maken het inkijkje in de belevingswereld van deze jongens compleet.

Het resultaat van de workshops wordt in een mobiele kunstinstallatie in de buurt van het J.O.C geëxposeerd. De kunstinstallatie bestaat uit kijk- en luisterdozen, die zijn samengesteld van de resultaten van de workshops; maskers, tekst en geluid. De kijkdozen zijn zo ontworpen dat de bezoekers op een hele directe manier geconfronteerd worden met de persoonlijke wereld van de jongens en met dezelfde vragen; hoe zie jij jezelf, hoe zie jij anderen en hoe denk jij dat anderen jou zien?

Opening expositie: Maandag 13 april (Tweede Paasdag) Van 13.00 uur tot 18.00 uur
Feestelijke opening om 15.00 uur. WGF(Westergasfabriek) nabij Café Pacific Parc

Expositie: Vrijdag 17 april 2009
Van 13.00 uur tot 17.00 uur
Van Oldenbarneveldtplein Westerpark

Zondag 19 april 2009
Van 13.00 uur tot 17.00 uur
Hugo de Grootplein tijdens de Westerparkse Zondag
---

Meer weten?