Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 9 april 2009

Kenmerk 067

Vincent van Rossem benoemd tot hoogleraar aan UvA

Per 1 mei 2009 is dr. Vincent van Rossem (1950), architectuurhistoricus bij het Bureau Monumenten & Archeologie, benoemd tot hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19de eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam aan de Universiteit van Amsterdam. Deze benoeming is een belangrijke stap in een verdere verbinding tussen wetenschap en de Amsterdamse erfgoedpraktijk. De leerstoel van Vincent van Rossem omvat monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken vanaf de 19de eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam, en is ondergebracht bij de afdeling Kunst-, religie- en cultuurwetenschappen. Inhoudelijk betekent de leerstoel een grote verrijking voor het onderwijs en onderzoek in de kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en erfgoedstudies. De benoeming van Vincent van Rossem tot hoogleraar is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het Bureau Monumenten & Archeologie (BMA), medefinancier van de leerstoel, en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Met meer dan 8500 monumenten is Amsterdam de grootste monumentenstad van Nederland. Samen met de leerstoel Maritieme en urbane archeologie van de late middeleeuwen en de vroegmoderne periode aan de UvA die sinds 2008 wordt bekleed door prof.dr. Jerzy Gawronski, hoofd van de afdeling Archeologie van BMA, is met de leerstoel van Van Rossem nu het hele brede spectrum van het Amsterdamse erfgoed goed geborgd binnen de wetenschap.

Van Rossem is sinds 1997 als architectuurhistoricus werkzaam bij BMA. Hij promoveerde in 1991 cum laude aan de UvA op het proefschrift `Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Geschiedenis en ontwerp'. Vervolgens werkte hij onder andere als freelance onderzoeker en schrijver, en als postdoc aan de UvA. Van Rossem bekleedt verschillende advies- en bestuursfuncties.

Pb-067



Gemeente Amsterdam