Ingezonden persbericht


GroenLinks: Keiharde muziekevenementen taboe in de Pijp!

Het evenementenbeleid van Oud-Zuid wordt dankzij druk van GroenLinks en PvdA aangepast om zo tegemoet te komen aan klachten over geluidsoverlast. Het Dagelijks Bestuur gaat met alle partijen om de tafel zitten om tot een werkbaar evenementenbeleid te komen. Dat is grote winst voor de bewoners van de Noord-Pijp die strijden tegen grote geluidsoverlast.

Raadslid Arend Hamstra van GroenLinks: "Dankzij onze druk is dit stuk nu van tafel. We gaan nu kijken naar een realistisch stuk, wat kan wel en wat kan niet op het Marie Heinekenplein en Gerard Douplein. Het stuk dat voorlag voorzag enorme geluidsoverlast. Dat past wat ons betreft niet bij de Noord-Pijp. Ook de PvdA wil minder lawaai en meer balans in de Pijp, dat is grote winst!"

Afgelopen jaar heeft GroenLinks Oud-Zuid duidelijk gemaakt dat de horecaoverlast in de Noord-Pijp genoeg was. Onder de titel "Genoeg is genoeg" en "Het Gerard Douplein mag geen 2e Leidseplein worden" voert de partij al geruime tijd actie tegen horecaondernemers en hun klanten die onder andere geluidsoverlast veroorzaken.

Helaas is dit bij het Dagelijks Bestuur van Oud-Zuid nog niet helemaal goed doorgedrongen.

In de Nota Evenementenbeleid Oud-Zuid pleit het stadsdeel voor ruime mogelijkheden voor grote, geluidsbelastende evenementen. GroenLinks ziet het Museumplei en het Olympisch Stadion wel geschikt als grote evenemententerreinen. Dit in tegenstelling tot de Noord-Pijp dat geen evenemententerrein is met huizen die dicht op elkaar staan en slecht geisoleerd zijn. Bovendien is er reeds te veel overlast van de huidige horeca.

De Pijp is wat GroenLinks betreft sterk in de samenhang tussen werken, wonen en gezelligheid. Dat is de kracht van de Pijp. Wij willen ervoor waken dat het Marie Heinekenplein of Gerard Douplein een 2e Leidseplein wordt. Bij de Pijp horen kleinschalige en buurtgerichte activiteiten, liefst georganiseerd door ondernemers en bewoners uit de Pijp.

GroenLinks stelt daarom voor om een apart beleid voor de Noord-Pijp te ontwikkelen. Alleen evenementen die weinig overlast veroorzaken mogen hier worden georganiseerd. Dan denkt GroenLinks aan de openlucht bioscoop van Rialto of een licht versterkt concert van Acda&de Munnik op het Marie Heinekenplein.

Een aantal voorstellen die GroenLinks doet zijn volgende:


* In de Gerard Doupleinbuurt mogen helemaal geen commerciële evenementen worden georganiseerd. De bewoners hebben hier al te lang te lijden onder de uitdijende horeca, meer evenementen zijn hier niet gepast.
* Greencups/recyclebare glazen worden verplicht, dit om de hoeveelheid afval te verkleinen en ondernemers moeten zelf het afval opruimen
* Organisatoren die zich niet houden aan de vergunningsvoorschriften worden voor 3 jaar uitgesloten van een nieuwe vergunning.
* Bij commerciële evenementen wordt een geluidsbegrenzer verplicht
* Alle evenementen moeten toegankelijk zijn voor gehandicapten
* Bewoners moeten ruim van tevoren worden ingelicht over de komst van het evenement
* Avondevenementen mogen alleen plaatsvinden op vrijdagavond en zaterdagavond, dus niet op zondagavond

Verder wil GroenLinks een duidelijk signaal afgeven naar het Dagelijks Bestuur: De bewoners zijn het zat! Er moet weer een balans komen tussen wat er wel kan en wat niet. Het "feest" bij de Chocolate Bar begin maart 2009 was een duidelijk "evenement" dat wij niet zien zitten. Op zondag tot diep in de nacht keiharde muziek en een café eigenaar die zich noch van de politie, noch van buurtbewoners iets aantrekt. Daar heeft de Pijp geen behoefte aan!