Ingezonden persbericht


Persbericht
30 maart 2009

Nederlandse première van 'Karussell' sluit festival af

De betoverende voorstelling 'Karussell' van het internationaal succesvolle Belgische gezelschap Pantalone beleeft op Tweede Paasdag in Jeugdtheater De Krakeling zijn Nederlandse première, en sluit daarmee gelijktijdig Het Amsterdamse Peuterfestival 'Op Drift' af. Het festival vindt van maandag 6 april tot en met maandag 13 april plaats op verschillende locaties in de hoofdstad.

In al zijn poëtische eenvoud is 'Karussell' een spectaculair vormgegeven, zintuiglijke en buitengewone muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 2 jaar. Terwijl het toneel langzaam draait, vullen drie muzikanten het toneelbeeld met emoties, muziek, klanken, beelden en associatieve situaties. De zon, de maan, de zee en zelfs een sneeuwman met een wortelneus bewegen mee op het ritme van de gebeurtenissen. Er is sneeuw, er is water, er zijn luchtbellen. In deze harmonieuze en tederwarme voorstelling worden de kleintjes meegevoerd naar een wereld waar ze de muziek leren zien en de kleuren gaan horen.

"Hoekige vormen of harde geluiden zijn in 'Karussell' uitgesloten: in deze harmonieuze, lieve voorstelling heeft alles zachte, ronde vormen en overheersen dromerigheid en plezier. En dat slaat aan, zo blijkt wanneer Oujennaou een luik in de vloer opentrekt en er een berg gele stuiterballen uit naar boven laat springen." (Maaike Glerum, TheaterCentraal.nl)

Pantalone

Kunstenhuis Pantalone streeft naar een poëtische synergie tussen muziek, woord en beeld en verenigt daartoe kunstenaars uit verschillende disciplines en genres in creaties die heel diverse vormen kunnen aannemen - van een muzikaal prentenboek tot een multimediale kinderopera of een beeldend concert. De wereld vol poëzie, kleur, vorm, beweging en spel die wordt opgeroepen, beroert zowel kinderen als volwassenen. Rode draad in de producties is de muziek van de hand van artistiek leider Filip Bral. Als muzikant, componist en dirigent werkte Bral zowel in België als in het buitenland. Ook het gezelschap heeft buiten België succes, onder meer in Nederland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Zweden, Groot-Brittannië en Frankrijk. De voorstellingen 'Luna van de boom' en 'Mijn hart is een pinguïn' kenden in 2005 hun Amerikaanse première op Broadway. De voorstelling 'Karussell' ging in 2007 in Luxemburg in première en toert momenteel opnieuw door Nederland en België.

Het Amsterdamse Peuterfestival
Met Het Amsterdamse Peuterfestival 'Op drift' wil Peter Lanting, directeur van theaterbureau Vanaf 2 en initiatiefnemer van het project, een nieuwe publieksdoelgroep van kinderen en hun ouders die anders niet tot nauwelijks in het theater komen, aanboren. Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met buurttheaters en kinderopvanginstellingen, en trekt vooral de stadsdelen in. Het festival vindt plaats van maandag 6 april tot en met maandag 13 april in Amsterdam, waarna organisator Twee-ater met hetzelfde concept ook andere steden en plaatsen in Nederland aan zal doen. In Amsterdam programmeert Twee-ater in de week rond Pasen verschillende succesvolle en goed ontvangen voorstellingen die hun kwaliteit en meerwaarde al ruimschoots hebben bewezen. In de foyers van de deelnemende theaters wordt bovendien een interactieve, theatrale - cultuuroverstijgende - speelplaats opgebouwd, een vast onderdeel van de peuterfestivals van Twee-ater. Voor de peuters is dit het centrum van het festival, waar ze de ruimte krijgen om rond de voorstellingen in alle vrijheid te spelen, rennen en onderzoeken. De theaterspeeltuin is zo vormgegeven dat de kinderen die direct herkennen en omarmen als hun natuurlijke habitat. Het festival eindigt op Tweede Paasdag in Jeugdtheater De Krakeling met 'Karussell' van het Belgische gezelschap Pantalone.

Agenda

Het Amsterdamse Peuterfestival
Opdrift

Maandag 6 april

Krater Theater (Amsterdam Zuidoost) 09.30 en 11.00 uur

zzZOEFF, Lindai Boogerman

Met een paar dozen, een buis, een toetertje, papier en een knuffelmuis ontstaat een verhaal vol avontuur. De buis doet zwiep, Muis vliegt, de kwast plonst in de verf. En zzzoeff, daar staat zomaar een streep op het papier! Theatermaakster Lindai Boogerman is sinds 20 jaar een van de vaste poppenspelers in Sesamstraat en maakt sinds een aantal jaren succesvol voorstellingen voor de allerkleinsten (2+).

Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met Krater Theater, telefoon: 020- 6952911 www.krater.nl.

Dinsdag 7 april
Ostadetheater (de Pijp) 09.30 en 11.00 uur
Superboek, Faruk Dikici
De voorstelling Superboek is een uitvergroot pop-up boek. Tegen het prachtige, levensgrote decor beleeft de acteur een meeslepend avontuur waarin een bad een boot wordt, en er een hoofdrol voor een koe is weggelegd. Dikici zoekt in zijn werk naar een verhaal en vorm die de kinderen direct aanspreken maar die ook op een meer gelaagd niveau talrijke verrassingen en subtiliteiten te bieden hebben.

Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met het Ostadetheater, telefoon: 020-6795096 www.ostadetheater.nl

Woensdag 8 april
Podium Mozaïek (Bos en Lommer) 09.30 en 11.00 uur

De Spijker op zijn Kop, De toren van Geluid
Stan Lambregts en Bert van Bommel spelen twee stoere bouwvakkers die samen een stad bouwen. Maar natuurlijk gaat het niet om een gewone stad. Het is een muziekstad met veel TUTTI TIMBRI instrumenten. De Toren Van Geluid is een idee van Bert van Bommel. Als muzikant met zijn roots in de jazz en de salsa houdt hij zich bezig met instrumentale muziek met jonge kinderen. Ooit speelde hij zelf in Sesamstraat. Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met Podium Mozaiek, telefoon: 020-5800381 www.podiummozaiek.nl

Woensdag 8 april
Pleintheater (Oost), 09.30 en 11.00 uur

Wie komt er in mijn Huisje, Ellen Smets

'Wie komt er in mijn huisje?' is een combinatie van clownerie en dans. Pompelepoen- een wortelvrouwtje- woont in een boerenbol van een zwerfkei. In haar wereld worden alledaagse voorwerpen en handelingen net even anders dan anders. Opeens valt er een lastpak uit de hemel. D'r uppie verandert in een Klein Kluppie. Ellen Smets maakt bewegingsvoorstellingen met weinig tekst, waarin spel, dans en clownerie op een speelse manier worden samengebracht.

Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met Pleintheater, telefoon: 020-6933380 www.pleintheater.nl
Donderdag 9 april
Theater de Rietwijker (Noord), 09.30 en 11.00 uur
De Spijker op zijn Kop, De toren van Geluid
Stan Lambregts en Bert van Bommel spelen twee stoere bouwvakkers die samen een stad bouwen. Maar natuurlijk gaat het niet om een gewone stad. Het is een muziekstad met veel TUTTI TIMBRI instrumenten. De Toren Van Geluid is een idee van Bert van Bommel. Als muzikant met zijn roots in de jazz en de salsa houdt hij zich bezig met instrumentale muziek met jonge kinderen. Ooit speelde hij zelf in Sesamstraat. Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met de Rietwijker, telefoon: 020-6331337.

Zaterdag 11 april
De Waterval (Westerpark), 09.30 en 11.00 uur
De Spijker op zijn Kop, De toren van Geluid
Stan Lambregts en Bert van Bommel spelen twee stoere bouwvakkers die samen een stad bouwen. Maar natuurlijk gaat het niet om een gewone stad. Het is een muziekstad met veel TUTTI TIMBRI instrumenten. De Toren Van Geluid is een idee van Bert van Bommel. Als muzikant met zijn roots in de jazz en de salsa houdt hij zich bezig met instrumentale muziek met jonge kinderen. Ooit speelde hij zelf in Sesamstraat. Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met de Waterval, telefoon: 020-6841262.

Zondag 12 april
De Boomsspijker (Nieuwmarkt), 09.30 en 11.00 uur

Op een klein stationtje, Poppentheater Hans Schoen 'Op een klein stationnetje' gaat over Olifant die graag bij Oma wil logeren. Hij heeft zijn koffer al gepakt. Hans helpt hem. Onderweg komen ze Papegaai, het vriendje van Olifant tegen. Papegaai mag ook mee naar Oma, want die heeft lekkere koekjes, limonade en houdt van spelletjes. Poppentheater Hans Schoen maakt warme, grappige en muzikale voorstellingen waarmee de kinderen in hun fantasie en in hun spel worden geprikkeld. Behalve in Nederland en België speelde het gezelschap ook in Amerika, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Zuid-Korea, Ierland en de Nederlandse Antillen. Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met de Boomsspijker, telefoon: 020-6264002.

Maandag 13 april
De Krakeling (centrum), 09.30, 11.00 en 15.00 uur
'Karussell', Pantalone
In al zijn poëtische eenvoud is 'Karussell' een spectaculair vormgegeven, zintuigelijke en buitengewone muziektheatervoorstelling voor peuters. Terwijl de draaimolen langzaam draait, vullen drie muzikanten en een mimespeler het toneelbeeld met emoties, muziek, klanken, beelden en associatieve situaties. In deze harmonieuze en tederwarme voorstelling worden de kleintjes meegevoerd naar een wereld waar ze de muziek leren zien en de kleuren gaan horen. Kunstenhuis Pantalone streeft naar een poëtische synergie tussen muziek, woord en beeld.

Korting voor Pantalone
Wie met zijn kind(eren) één of meerdere voorstellingen in de festivalweek bezoekt, krijgt bij inlevering van de afgestempelde plaatsbewijzen korting op de slotvoorstelling op Tweede Paasdag in De Krakeling en betaalt slecht E 10,00 voor een kind met begeleider. Ieder volgend kind betaalt E 5,00.

Voor de speciale kortingsactie voor peuterzalen en groepen, en het reserveren van kaarten kunt u contact opnemen met de Krakeling, telefoon 020 - 6245123. www.krakeling.nl

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht