Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 31 maart 2008

2e Paasdag: Natuurwandeling over voormalig defensieterrein

Landschap Noord-Holland houdt op maandag 13 april van 09.00 tot 12.00 uur een natuurwandeling in de Noordduinen bij Botgat. Dit voormalig schietterreinen was tot 2005 als artillerie schietkamp in gebruik bij Defensie. De gebieden rondom de schietplateaus hebben grote waarde voor de natuur. Ze bestaan uit zogenaamde 'grijze duinen', een lage begroeiing bestaande uit mossen, korstmossen en velden duinroosje. Er leven opvallend veel konijnen die op hun beurt ruimte scheppen voor de zandhagedis, holenduif, kauwtje en de tapuit. Van de tapuit broedt ruim 30% van de Nederlandse populatie in de Noordduinen.

Van 1957 tot 2005 werden vanuit de duinen schietoefeningen gehouden op doelen voortgetrokken door radiografisch bestuurde vliegtuigjes. Deze oefeningen zorgden voor veel geluidsoverlast. Het luchtdoelartillerie schietkamp in de duinen is rond 2005 gesloten vanwege bezuinigingen. Landschap Noord-Holland wil enkele gebouwen slopen evenals de betonnen schietplateaus. Wanneer het gebied is ingericht is nog niet bekend en is afhankelijk van subsidies.

Neem een verrekijker mee. Reserveren is noodzakelijk. Dit kunt u doen door de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland te bellen op telefoon 088 - 0064455. Verzamelen en start op het grote parkeerterrein aan de Duinweg, pal ten zuiden van Groote Keeten. De kosten bedragen ¤ 5,50 per persoon (beschermers Landschap Noord-Holland ¤ 3,50, kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50).



Landschap Noord-Holland